Uskoro zajednički nacionalni odgovor Republike Srpske i Srbije na pritiske?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas, povodom saopštenja Upravnog odbora Veća za provođenje mira (PIC) da, ako iko narušava Dejtonski mirovni sporazum i ako je iko ovu zemlju kreirao kao neuspešnu, onda su to članice ovog veća, zemlje Kvinte predvođene SAD i Velikom Britanijom, i to pokazuje svu njihovu licemernu politiku.

"Što se tiče slobode medija, ona je ovde potpuna, ali i zloupotrijebljena od pojedinih medija poput BNTV, koju oni podržavaju", napisao je Dodik na Tviteru.

Istakao je da će Republika Srpska zakonski regulisati širenje lažnih vesti i govora mržnje i ti zakoni će biti potpuno usklađeni s evropskom regulativom.

Upravni odbor PIK-a saopštio je nakon dvodnevne sednice da osuđuje "svaki oblik secesionističke retorike i delovanja" i pozvao vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da "prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će veoma brzo predstavnici Srpske i Srbije pokušati da kreiraju zajednički nacionalni i narodni odgovor na pritiske i laži protiv srpskog naroda u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Dodik je istakao da je već rekao da neće prihvatiti bilo kakav eventualni poziv iz Kvinte, ukoliko bi na sastanku sedio predstavnik Britanije.

"Oni su mešetari koji su uništili stabilnost srpskog naroda kroz istoriju i oni su najveće su štetočine za srpski narod, a to pokazuju i u BiH i na Kosmetu", rekao je Dodik nakon sednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Napomenuo je da je očigledno da stranci kreiraju atmosferu kršenja Rezolucije 1244 na Kosovu i Metohiji, pre svega zemlje Kvinte predvođene SAD i Velikom Britanijom, dok su ostale zemlje trabanti, poput Italije i prate te politike jer ne žele da se sa njima kompromituju zbog kako je rekao, "nekog Kosova i pozicije Srbije".

"Zato je viljdivo da ini 'bilduju' mišiće i privremenim vlastima u Prištini sada silom nameću rešenja koja su neodrživa za srpsku nacionalnu zajednicu", kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da mu je drago što predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučno brani interese Srba na Kosovu i Metohiji.

Posle kvalfikacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija na račun Srpske, Dodik je istakao da predstavnici Srpske neće dozvoliti da građani sa ličnim kartama takozvanog Kosova ulaze u BiH, bez obzira što je nešto o tome dogovoreno u okviru Berlinskog procesa.

Podsetio je da Srpska ima više legitimiteta nego takozvano Kosovo, koje nije priznalo više od pola zamalja u UN.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik