Tim povodom zvaničnici Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i NATO štaba Sarajevo čestitali su pripadnicima OS BiH

Bataljonska grupa lake pešadije Oružanih snaga BiH dobila je najvišu ocenu za pokazanu spremnost u okviru vežbe Kombinovani napor 22 na Manjači održane između 19. i 23. septembra, saopšteno je na konferenciji za novinare Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, pišu Nezavisne.

Tim povodom zvaničnici Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i NATO štaba Sarajevo čestitali su pripadnicima OS BiH na postignutom uspehu.

- Ponosni smo ovim uspjehom, ali ostaje nam zadatak da sada cijele Oružane snage dignemo na takav nivo, te pozivam buduće predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da osiguraju potrebna finansijska sredstva za daljnji razvoj OS BiH - istakao je Podžić.

Vežba je realizovana sa ciljem provjere dostignutog nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica Oružanih snaga BiH i njihove sposobnosti da planiraju i izvode vojne operacije, u skladu sa NATO standardima.

Shodno tome, kako je saopšteno, jedinice na terenu su rešavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju koje, između ostalog, uključuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, odbranu od napada na bazu, neutralisanje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, vazdušni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava i slično, čime su demonstrirale dostignuti nivo osposobljenosti i interoperabilnosti.

Ocenjivački tim su činili predstavnici zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Bataljonska grupa lake pešadije je po oceni ocenjivačkog tima borbeno spremna, čime postaje deo NATO bazena snaga, raspoloživim za buduće mirovne operacije širom sveta, kao i za učešće u NATO vežbama.

Autor: Nezavisne

#Bosna i Hercegovina

#Manjača

#NATO

#Oružane snage Bosne i Hercegovine