Potpisivanjem sporazuma o tehničkoj saradnji Srbije i Bugarske stekli su se uslovi da dve zemlje zajedničkim snagama sprovedu interventne bagerske radove

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ambasador Petar Dojkov u ime Ministarstva transporta i komunikacija Bugarske potpisali su danas sporazum o saradnji na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava koji će omogućiti plovnost rekom, neophodnu za deblokadu tovara uglja i žitarica za Srbiju.

Potpisivanjem sporazuma o tehničkoj saradnji Srbije i Bugarske stekli su se uslovi da dve zemlje zajedničkim snagama sprovedu interventne bagerske radove i u uslovima ekstremno niskog vodostaja, omoguće plovnost Dunavom, precizirao je Momirović.

Foto: Tanjug/Đorđe Krstić

Srbija će, po ovom sporazumu obezbediti neophodna tehnička, materijalna i finansijska sredstva za produbljivanje reke na plovnom putu u Bugarskoj, koji je zbog niskog vodostaja sada obustavljen.

Ministar je istakao da je Dunav zajednički auto-put i koridor od najveće važnosti Srbije i Bugarske, i da su ovi radovi neophodni kako bi se razvijala ekonomija ove dve zemlje, ali i svi dunavskih zemalja.

- Radove koje ćemo vrlo brzo sprovesti u Bugarskoj su od nemerljivog značaja za našu državu i našu ekonomiju.Nama je trenutno zbog ovakvog vodostaja blokirano više od milion tona uglja, više od 400.000 tona žitarica, kao i proizvodi za našu celičnu i hemijsku industriju - rekao je Momirović.

Ministar je kazao da je ovaj sporazum od izuzetnog značaja za energetsku stabilnost Srbije, posebno u ovom periodu krize i rata u Evropi, te da ove dve države sprovode akcije kako bi omogućili stabilno energetsko snabdevanje za obe zemlje.

- Želeo bih da napomenem da je ovo samo jedan u nizu koraka i projekata na kojima radimo sa našim bugarskim prijateljima. Pre nekoliko nedelja sam posetio Bugarsku i tada smo govorili o zajedničkim projektima koji se pre svega odnose na železničku infrastrukturu - rekao je ministar.

Abasador Bugarske u Srbiji Petar Dojkov ističe da je ovo jasan pokazatelj pozitivnog pravca razvoja bliskih i pragmatičnih bugarsko - srpskih odnosa.

- Bugarska strana visoko ceni mogućnost produbljivanja saradnje proširivanjem bilateralno - pravne osnove uz posvećenost održavanju reke Dunav i pozdravlja zajednički rad dve države na obezbeđivanju nesmetanog transporta i snabdevanja duž reke Dunav koji je važan evropski plovni put i deo glavnog evropskog transportnog koridora Rajna - Dunav - rekao je Dojkov.

On je dodao da je potpisanim dokumentom predviđena saradnja na tehničkom održavanju ključnih tačaka za sektor prevoza robe na plovnom putu Dunava na deonici između 610. i 375. kilometra reke.

Foto: Tanjug/Đorđe Krstić

- Zahvaljujemo se na spemnosti srpske strane da obezbedi neophodna tehnička, materijalna i finansijska sredstva za postizanje postavljenih ciljeva za produbljivanje reke. Intenzivan zajednički rad na održavanju plovnosti reke Dunav u sadašnjoj nestabilnosti i nesigurnosti snabdevanja energijom u Evropi od posebnog značaja za garanciju energetskih resursa - rekao je ambasador.

On je naglasio da Srbija i Bugarska ulažu napore da unaprede transportnu povezanost između sebe, kao i u drugom smeru, među kojima su olakšanje prekograničnog saobraćaja, izgradnja i modernizacija puteva i železničke infrastrukture, koje ih povezuju kao i izgradnja intermodalnog terminala u Dimitrovgradu, a posebno unapređenje uslova saobraćaja koji prolazi kroz teritoriju Srbije, što, kako je rekao, utiče na evropsku transportnu povezanost.

Autor: Tanjug

#Petar Dojkov

#plovnost Dunava

#potpisivanje sporazuma

#tomislav momirović