Poručeno na jučerašnjem sastanku

Solidarnost i saradnja u momentima energetske krize, pripreme za predstojeću zimsku sezonu i realizacija zajedničkih projekata u izgradnji energetske infrastrukture, ključni su zadaci za sve države članice inicijative Otvoreni Balkan, poručeno je na današnjem sastanku, piše Politika.rs.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Ministarstva infrastrukture i energetike Albanije i Ministarstva ekonomije Severne Makedonije, na onlajn sastanku konstatovali su i da je jačanje regionalne energetske bezbednosti važan zadatak za sve države Otvorenog Balkana.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi zajedničkog, regionalnog kriznog plana, mogućnostima za skladištenje energenata, pre svega gasa, balansiranju električne energije, kao i o stvaranju zajedničkog fonda za finansiranje budućih projekata koji su od velike važnosti za sve tri države, saopšteno je iz srpskog resornog ministarstva.

Razgovarano je i o saradnji tokom zimske sezone, imajući u vidu rast cena na evropskim tržištima, kao i o novim energetskim kapacitetima koji koriste OIE, izgradnji gasnih interkonekcija i kapacitetima u budućem LNG terminalu u Albaniji, kao i o povezivanju u visokonaponskoj mreži.

Sastanak predstavlja nastavak razgovora iz Tirane krajem jula, kada su ministri Albanije i Severne Makedonije prihvatili inicijativu ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, o potrebi za formiranjem zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima u okviru „Otvorenog Balkana”, navedeno je u saopštenju.

Autor: politika.rs

#Kriza

#Otvoreni Balkan

#saradnja