Kosovo i Srbija zapravo su Evropa, kazao je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan

- Treba da se zaboravi narativ da je Kosovo Srbija i da se pređe na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa, kazao je večeras u intervjuu za TV N1 specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan - Gabrijel Eskobar, piše Dan.

- Kosovo i Srbija u budućnosti treba da budu povezani kroz razne sporazume. Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vek. Dvadeset prvi vek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika. Vek u kom će Zapadni Balkan postati generator rasta za ceo evropski kontinent. Vek u kom ćete postati centar proizvodnje energije, obnovljive energije, IT sektora, špedicije, transporta i mnogih drugih privrednih sektora koje samo ovaj region može obezbiediti - kazao je on.

Dodao je da će Srbija imati dobre odnose sa tzv. Kosovom i biće povezani sa Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

- Dakle, što prije razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi - smatra on.

- Moram reći da je sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa premijerom Aljbinom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borelja i Miroslava Lajčaka - rekao je on.

Poručio je da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je video da za to postoji volja.

- Niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dvije strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima - naglasio je Eskobar.

Na konstataciju novinara da Srbi sa tzv. Kosova, bez obzira na njihovo učešće u kosovskim institucijama, vide Srbiju kao svoju državu, Eskobar kaže da tu se mora biti realističan.

- Ti ljudi na Kosovu imaju dvojno državljanstvo. Oni su državljani Kosova i Srbije. U tom smislu, njihovo pravo mora biti zaštićeno s obe strane. Kao državljani Srbije, oni imaju pravo da glasaju i učestvuju u ekonomskom i kulturnom životu Srbije. Ali kao građani Kosova, imaju pravo na zaštitu kosovskih institucija. Mi insistiramo na tome. Mi insistiramo na tome da sva demokratska prava moraju biti zaštićena - zaključio je Eskobar.

Autor: Dan

#Gabrijel Eskobar

#Kosovo i Metohija

#Razgovori u Briselu

#Zapadni Balkan