Za pomirenje potrebno istražiti zločine partizana, naglašava mitropolit

U intervjuu za Radio televiziju Crne Gore, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije odgovorio je i na kritike povodom nedavno održanog parastosa armijskom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Mitropolit Joanikije je podsetio da je general Mihailović smatran saveznikom, da je u operaciji Halijard organizovao spašavanje savezničkih pilota oborenih iznad okupirane Kraljevine Jugoslavije, kao i da ga je za to američki predsednik Hari Truman odlikovao Legijom za zasluge:

Draža Mihailović je celo vreme tretiran kao saveznik. On je imao ovlašćenja od jugoslovenske vlade u Londonu, a ta vlada je bila saveznička vlada celo vreme. I on je od strane zapadnih zemalja celo vreme bio tretiran kao saveznik. Predsednik Truman ga je odlikovao visokim odlikovanjem zato što je spasio američke pilote. To odlikovanje je uručeno ćerki Draže Mihailovića preko američke ambasade u Beogradu 2005. godine.

Ukazao je i da su parastos generalu Mihailoviću u Grblju organizovali potomci njegovih vojnika iz Drugog svetskog rata:

On je pravoslavni hrišćanin, nikad se nije odrekao svoje vere i ima pravo na parastos. A parastos u Grblju su organizovali oni koji su bili vojnici Draže Mihailovića.

Dodao je da pomirenja ne može biti, sve dok se prećutkuje istina o posleratnim zločinima partizana:

Zar neko misli da može doći do pomirenja dok se ne izvade kosti iz jama, gde su braća pobila braću? Da se te kosti ljudski opoje i smire. Upravo u Grblju, sahranjeni su vojnici Draže Mihailovića pred manastirom Podlastva, koji su ubijeni bez suda i presude, na pravdi Boga, jer su se predali partizanima 1944. godine.

Autor: redportal.rs

#Dragoljub Draža Mihailović

#Jugoslovenska vojska u otadžbini

#Mitropolit crnogorsko-primorski

#drugi svetski rat

#mitropolit joanikije

#četnici