Ističe da ne stoji priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da se potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) može očekivati početkom avgusta.

Komenatrišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora sa SPC, Abazović je rekao da je Vlada izabrala da ima inkluzivnu priču vezano za Temeljni ugovor, prenele su Vijesti.

- Svako brani svoje svoje stavove i svoje interese - kazao je on novinarima.

Istakao je i da nikakve novitete nije čuo u vezi sa komentarima na Temeljni ugovor.

- Nakon što se zatvori ovaj proces dostavljanja mišljenja, možemo očekivati potpisivanje početkom avgusta. Nismo dogovorili datum, ali to je proces koji je doveden do kraja - naglasio je Abazović.

On ističe da ne stoji priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Poručio je da svi treba da rade na afirmisanju dobronamernih poruka, te da se suprotstavlja svemu što to nije.

- Vrlo sam kritičan prema bilo kome ko nije na fonu pomirenja i stvaranja građanskog društva i kosmopolitske svesti - poručio je on.

Temeljni ugovor je usvojen na sednici Vlade Crne Gore 8. jula, iako za to, kako tvrde DPS i SDP, premijer nije obezbedio kvalifikovanu većinu koju su konstituenti nove vlasti dogovorili koalicionim sporazumom.

Lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Abazović sastali su se 19. jula i dogovorili formiranje stručne komisije koja će ispitati ustavnost odredbi ugovora i to, kako je planirano, najkasnije do 31. jula.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Crna Gora

#dritan bazović

#temeljni ugovor