3 pravnice najavile povlačenje

Prvi sastanak radnog tima koji je treba da se bavi Temeljnim ugovorom koji je ranije usaglašen sa SPC i usvojen na vladi, odložen je zbog odustajanja od učešća jednog člana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ranije danas izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević odbila je poziv na učešće u radu stručnog tima, koji bi ispitao usklađenost odredbi Temeljnog ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore.

- Zbog odustajanja jednog od predloženih kandidata u radu stručnog tima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saglasili su se da se odloži preliminarni sastanak radnog tima koji bi se bavio Temeljnim ugovorom - navode iz kabineta premijera.

Članovi komisije su Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša.

Ideja o formiranju Komisije potekla je nakon nedavnog razgovora premijera Dritana Abazovića i predsednika države Mila Đukanovića.

Gorjanac Prelević je odbila da bude deo tima zbog pravnika Velibora Markovića, a isto je najavila i dekan Pravnog fakultet Aneta Spaić.

Kako prenose podgoričke Vijesti, i dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić poručila je da je spremna da ostane u ekspertskom timu ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković.

- Ukoliko je premijer (Dritan) Abazović spreman da povuče predlog kojim se ponižavaju i omalovažavaju žene i LGBT zajednica u Crnoj Gori, i ja iskazujem spremnost da ostanem deo tima. U protivnom, neću sedeti za istim stolom sa osvedočenim promoterom homofobije, mizoginije i seksizma - rekla je Spaić Vijestima.

Ona je kazala da, imajući u vidu činjenicu da je u ekspertsku komisiju za analizu temeljnog ugovora pozvana u svojstvu dekana Pravnog fakulteta, prihvatila je da bude deo tima koji bi doprineo javnom interesu.

- U kontekstu kulture dijaloga i tolerancije i zaštite osnovnih ljudskih prava za koju se zalaže institucija koju predstavljam u ovoj komisiji, pozivam premijera Vlade Crne Gore da povuče predlog za članstvo Markovića, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori - kazala je Spaić.

Novi problemi u timu za preispitivanje usaglašenosti Temeljnog ugovora sa SPC, sa Ustavom i zakonima Crne Gore, nastali su nakon što je i pravnica Ana Stanković Mugoša najavila povlačenje.

Naime, članica Upravnog odbora Udruženja pravnika, Stanković Mugoša, kazala je da ne vidi smisao i celishodnost da radi u krnje formiranoj radnoj grupi.

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević odbila je poziv za učešće u radu stručnog tima, a dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić kazala je da je spremna da ostane u timu samo ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković.

- Za slučaj da se uvažene koleginice Tea Gorjanc Prelević i Aneta Spaić povuku iz rada stručnog tima i dođe do toga da radna grupa ne radi u punom sazivu, ne vidim smisao i celishodnost da radim u krnje formiranoj radnoj grupi, ceneći razloge uvaženih koleginica, i u toj situaciji se može očekivati da se povučem - navela je Stanković Mugoša, prenele su podgoričke Vijesti.

Ona je rekla da se može očekivati da se povuče ukoliko sami predlagači ne donesu odluku u smislu konstituisanja radne grupe koja bi obezbeđivala ono što je njena namena, a to je utvrđivanje svih nedostataka i neusaglašenosti Temeljnog ugovora sa pozitivno pravnim propisima Crne Gore.

- U konačnom, nadam se da će izmenom u sastavu stručnog tima biti moguće obezbediti da ispunimo ono što su očekivanja javnosti i da ću biti u prilici da ukažem na određene nedorečenosti i neusaglašenosti da pravnim poretkom Crne Gore - kazala je Stanković Mugoša.

Podgoričke Vijesti pišu da je Marković bio član ekspertskog tima MCP, koji je, kako navode, pretio da bi zavrtao šiju LGBT osobama i bio je član Ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) tokom pregovora o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Advokat je, a pominjao se kao i jedan od kandidata za ministra pravde u vladi Zdravka Krivokapića.

Često je, dodaju, bio u fokusu javnosti zbog homofobnih i seksističkih komentara.

Navode i da je Ombudsman doneo mišljenje da se Marković izvini, zbog korišćenja govora mržnje koristio govor mržnje prema pripadnicima LGBTIQ populacije i osobama koje zagovaraju njihova prava.

O članu tima Andriji Bracanoviću, Vijesti prenose njegovu potpunu biografiju školovanja i, između ostalog, navode da je doktorand na programu "Privatno pravo" Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica pred predajom doktorske disertacije.

Bojan Božović je sekretar u Ministarstvu pravde, objavio je, kažu, brojne radove iz međunarodnog, evropskog i ljudskih prava. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore a magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Trenutno je student doktorskih studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smeru Međunarodno privatno pravo i Međunarodno javno pravo i doktorskih studija na Fakultetu pravnih nauka UDG na smeru Pravo EU. Radio je u NVO sektoru, advokatskim kancelarijima i kao ekspert i konsultant na projektima Saveta Evrope, GIZ-a, ILO-a.

Tea Gorjanc Prelević je, pišu Vijesti, borac za ljudska prava i izvršna je direktorka Akcije za ljudska prava (HRA). Dodaju da ona i njena organizacija zastupaju žrtve kršenja ljudskih prava, posebno zviždača, žrtava torture i novinara. Navode i da je HRA jedna od najuglednijih i najuticajnijih nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Spaić je dekan Pravnog fakulteta u Podgorici na kom je diplomirala 2004., magistrirala je 2005. na Pravnom fakultetu Kjušu Univerziteta u Japanu, kao stipendista japanske vlade. Doktorirala je 2009. na Pravnom fakultetu UCG sa disertacijom "Ostvarivanje uniformnosti u primeni prava međunarodne prodaje robe".

U akademsko zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore izabrana je 2009. Spaić, kažu, ima iskustvo rada u telu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila članica ekspertskog tima Vlade Duška Markovića (DPS) koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Za Anu Stanković Mugoša navode da je skoro 30 godina u advokaturi, član je Upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore.

Stanović Mugoša je bila članica radne grupe za izradu: Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o alternativnom rešavanju sporova...Takođe je članica upravnog odbora Centra za alternativno rešavanje sporova, predsednica Udruženja Medijatora Crne Gore, pišu Vijesti.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#temeljni ugovor