Francuski predlog predviđa ukidanje bugarskog veta i nastavak pristupnih pregovora Severne Makedonije o pristupanju Evropskoj uniji.

Aalbanski premijer Edi Rama je nakon odluke parlamenta Severne Makedonije da usvoji francuski predlog o pristupanju EU naveo da više nema nikakvih prepreka za pregovore Albanije o prijemu u Uniju.

- Nema više nikakvih prepreka za pregovore za članstvo Albanije u Evropskoj uniji. Parlament Severne Makedonije upravo je dao zeleno svetlo za najnoviji francuski predlog. Završeno je apsurdno držanje Albanije kao taoca - naveo je Rama na Fejsbuku, reagujući na današnju odluku Sobranja.

On je dodao i da su prethodne tri godine od odluke Evropskog saveta da otvori Albaniji put za pregovore bile pune izazova koji su bili test ne samo za vlast, već i za narod i njegov karakter.

Rama je naveo da je sada otvoreno novo poglavlje u procesu evrointegracija.

Podsećamo, danas su nakon rasprave u makedonskom Sobranju poslanici usvojili zaključke o nastavku pregovaračkog procesa za članstvo Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

Za je glasalo 68 poslanika, dok su poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE napustili Skupštinu pre glasanja.

Trećeg dana rasprava u parlamentu je nastavljena u atmosferi sličnoj onoj juče i u četvrtak tokom koje su poslanici opozicije opstruisali izlaganje kolega iz vladajuće većine.

U međuvremenu, preneli su skopski mediji, grupa građana i danas je okupljena ispred parlamenta i protestuje protiv francuskog predloga. Demonstranti, navodi se, bacaju i toalet papir prema zgradi parlamenta.

Francuski predlog predviđa ukidanje bugarskog veta i nastavak pristupnih pregovora Severne Makedonije o pristupanju Evropskoj uniji.

Autor: Novosti.rs

#Albanija

#Severna Makedonija

#edi rama