Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i građanima Crne Gore povodom ‪13. jula - Dana državnosti, prenosi Dan.

- U ime naroda Sjedinjenih Američkih Država, upućujem najbolje želje Vama i narodu Crne Gore povodom Dana državnosti 13. jula. Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji. Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost odbrane slobode i očuvanja demokratije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sjedinjene Države sa ponosom čine zajedno sa Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u. Takođe pozdravljam vašu Vladu što je osnažila ove zajedničke vrednosti pridruživanjem sankcijama EU, zamrzavanjem ruske imovine i pružanjem humanitarne i bezbednosne pomoći Ukrajini, i zahvalan sam zajednicama širom Crne Gore koje su prihvatile izbeglice. Dok mi Amerikanci nastavljamo neprekidan zadatak ponovnog osnaživanja i obnove demokratije kod kuće, svedoci smo nastojanja Crnogoraca da svoju multietničku demokratiju učine snažnijom, inkluzivnijom i participativnijom. Pozivam političke i partijske lidere Crne Gore da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU. Radujemo se našoj prodršci vašim naporima u sprovođenju obaveza sa Samita za demokratiju, jačanju vladavine prava i snaženju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - poručio je Bajden.

Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelj, partner i saveznik, u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice.

Autor: Dan

#Lidija Đukanović

#Milo Đikanović

#bajden

#sankcije rusiji