Via ferata Sokolov put na Romaniji dostupna turistima

Na području Crvenih stijena na Romaniji otvoren je novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije - Via ferata Sokolov put, što je deo velikog projekta koji su sa 505.000 KM finansirali EU i Nemačka.

Foto: Facebook.com

Via ferata, odnosno staza po stenama uređena čeličnim pomagalima, namenjena je svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva. Dužina ferate iznosi 350 metara i sa 2 viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je ferata na Crvenim stijenama otvorena kao novi adrenalinski i atraktivan turistički sadržaj, te da očekuje veliki broj dolazaka i poseta na ovu lokaciji u narednom periodu, jer je sadržaj vredan pažnje.

Polazna "stanica" ferate nalazi se u samom podnožju Crvenih stena, do koje vam je od planinarskog doma Glasinca na Ravnoj Romaniji potrebno oko 20 minuta hoda kroz šumu. Od početka do kraja ferate, to jeste, do uspona na sami vrh Crvenih stijena, potrebno vam je oko 1.30 č. 

IZVOR: FB / Via Ferrata Sokolov put

Feratom mogu da se kreću uglavnom psihofizički spremni planinari, koji znaju kako se koristi sertifikovana oprema, koja uključuje pojas, šlem i via ferata set. Nije dozvoljeno kretanje feratom neiskusnim penjačima i maloletnim licima, bez pratnje punoletne osobe. 

Visinska razlika koju jedan planinar prelazi na ferati jeste oko 160 metara. Na tom putu očekuje vas mnogo zanimljivih i uzbudljivih delova, gde se uglavnom krećete uz pomoć sajle. Pri kraju ferate očekuje vas prelazak preko visećeg mosta, koji je prava atrakcija jer spaja dve stene između useka i nakon kojeg vas očekuje posljednji uspon do vrha.

Direktor Turističke organizacije Jahorina grada Istočno Sarajevo Igor Tošić istakao je da Romanija, kao i Jahorina, imaju veliki potencijal za razvoj letnjeg turizma i da se nalazi na zelenoj liniji Via Dinarika, kao što je i Trebević.

IZVOR: YT / NOVAK KNEŽIĆ

Autor: redprtal.rs

#Istočno Sarajevo

#Palnina

#Planinarenje

#Republika Srpska

#Romanija

#Soklac

#Turizam

#Via ferata