Šmit uputio diplomatsku notu Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Zoran Milanović apsolutno je u pravu kada osporava legitimitet Kristijana Šmita, koji je nelegalno došao u BiH i predstavlja se kao visoki predstavnik, saopštio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma, samim tim i Aneksa 10, kojim je predviđeno imenovanje visokog predstavnika.

- Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH. Zoran Milanović je legalno izabran predsednik Hrvatske i nije valjda da Šmit misli da će ga ućutkati pismima?! - napisao je Dodik na Tviteru.

Istakao je da je previše svedoka Šmitovog, kako navodi, nelegalnog dolaska da bi on toliko pisama uspeo da pošalje.

- Ono što je ipak vredno u ovom slučaju jeste da je Kristijan Šmit čuo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma - naveo je Dodik.

Šmit je uputio hrvatskoj Ambasadi u sarajevu diplomatsku notu zbog izjava Milanovića koji je u više navrata govorio da je Šmit nelegalni predstavnik, budući da ga nije potvrdio Savet bezbjednosti UN.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik