Izneo je niz kritika na rad opozicije, ali i na delovanje pojedinih koalicionih partnera

Bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov je za pad Vlade okrivio Rusiju i mafiju u svojoj zemlji. Petkov, koji je na premijersko mesto došao prije šest meseci, obratio se javnosti nakon što je bugarski parlament juče izglasao nepoverenje vladi.

U glasanju o nepovjerenju, protiv vlade glasala su 123 poslanika od njih 239.

Izneo je niz kritika na rad opozicije, ali i na delovanje pojedinih koalicionih partnera. Petkov je novinarima priznao kako mu je najveća politička pogreška dogovaranje saradnje s pojedinim bugarskim strankama koje su stavile vlastite interese ispred državnih, piše Politico.

Petkovljeva vlada obećala je da će se boriti protiv raširene korupcije u Bugarskoj te je uz njega službena Sofija zauzela čvrst stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Petkov je novinarima govorio o ljudima koje smatra ključnima za rušenje njegove vlade pa je spomenuo ruskog ambasadora u Sofiji. Optužio je Rusiju za svoju smenu preko poslanika iz krajnje desne stranke Preporod. Spomenuo je i mafiju.

- U ovih šest meseci želeli smo se boriti protiv modela korupcije koji se izražava kroz stranke kao što su Preporod i Ima takav narod te braniti bugarske, a ne strane interese. Mislim da se ovde uvukao ruski uticaj - rekao je premijer Bugarske u odlasku.

Autor: redportal.rs

#Premijer Bugarske

#kiril petkov

#mafija

#pad vlade

#rusi