Prijave za članstvo u NATO-u su složene i zahtevaju promišljen pristup, poručuju iz SAD

Armend Mehaj ministar prištinskog ministarstva odbrane, boravi u zvaničnoj poseti Turskoj gde je danas potpisao sporazum koji će, tvrdi, imati izuzetnu ulogu u izgradnji kapaciteta KBS-a.

Mehaj se danas sastao sa predsednikom Odbrambene industrije Turske, Ismailom Demirom. Kako je saopšteno iz takozvanog kosovskog ministarstva odbrane, njih dvojica su potpisali sporazum za "nabavku artikala i proizvoda za usluge odbrane".

- Ovaj sporazum ima izuzetnu ulogu u izgradnji kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga - saopštili su iz ovog ministarstva.

Poručuju i da je Mehaj obavestio predsedništvo Odbrambene industrije Turske o planovima Kosova u vezi sa evroatlantskim integracijama i članstvom Kosova u NATO.

Mehaj je zatražio tursku podršku za ovo članstvo, za koje će uskoro da aplicira. Ministar je naznačio da je u ovom procesu izuzetno važna podrška Turske. Sa druge strane, Demiri je zahvalio na saradnji i time što je ona ozvaničena potpisivanjem sporazuma.

Iz kosovkog tzv. Ministarstva odbrane, nisu precizirali o kakvom konkretno sporazumu je reč i koji su to "artikli i proizvodi" koji će imati "izuzetnu ulogu" u odbrani tzv. Kosova i jačanju KBS-a, ali nezvanično se saznaje da su u kontigentu bespilotne letelice, proivtenkovski sistemi, uniforme i šlemovi.

Američka ambasada u Prištini nedavno se oglasila i poručila je da iako SAD podržava težnje Kosova da uđe u Sjevernoatlantski savez, zahtevi za to članstvo su složeni. Prijave za članstvo u NATO-u su složene i zahtevaju promišljen pristup, poručio je SAD.

- Kao nepokolebljivi partner tzv. Kosova, SAD je posvećen pomoći Kosovu da zauzme mesto koje mu pripada pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Kako su istakli, Vašington nastavlja da podržava Kosovske bezbednosne snage, za koje se navodi da su "učinile značajan napredak u svom desetogodišnjem planu tranzicije, koji je razvijan uz podršku SAD-a."

Aljbin Kurti od 6.maja boravi u Americi sa povećom delegacijom, ali i pored sveg upinjanja i molbi, nije se još sastao ni sa jednim značajnijim predstavnikom administracije Džoa Bajdena.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Oružje

#Priština

#Turska