Pitanje referenduma za mnoge i danas sporno

Na današnji dan 2006. godine u Crnoj Gori je održan referendum sa pitanjem građanima da li žele da Crna Gora postane nezavisna država.

Prvi referendum sa ovim pitanjem održan je marta 1992. godine. Za nezavisnost Crne Gore tada je bilo svega 3,24% izašlih, odnosno nešto manje od 9.000 glasača. Prema zvaničnim rezultatima referenduma iz 2006. godine, protiv nezavisnosti je bilo 44,5%, dok je za nezavisnost glasalo 55,5% birača.

Koaliciju koja je podržavala nezavisnost činile su Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića, Liberalna partija, kao i stranke nacionalnih manjina. Koaliciju unionista činile su Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Demokratska srpska stranka, Srpska narodna stranka, Narodna socijalistička stranka i Stranka srpskih radikala.

Iniciranje referenduma, referendumsku kampanju i brojanje glasova, pratile su brojne kontroverze, koje su se ogledale u posredničkoj ulozi Evropske unije, ali i ruskih oligarha poput Olega Deripaske.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Filip Vujanović

#Milo Đukanović

#Referendum o nezavisnosti

#nezavisnost crne gore