Patrijarh će prisustvovati DANIMA SVETOG VASILIJA

Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije boraviće u Trebinju od 10. do 11. maja, u okviru manifestacije Dani svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, pišu Nezaviesne.

Povod za Dane Svetog Vasilija jeste 300 godina od predstavljenja Svetog Vasilija, a koji je, kako je na pres konferenciji organizovanoj povodom ove manifestacije rekao đakon  Branislav Rajković, najneposrednije vezan za hercegovačku episkopiju, ali i za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, episkopiju Mileševsku i epsikopiju budimljansko-nikšićku.

Zato sve one zajedno organizuju dolazak njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija koji će ovom prilikom boraviti u prvoj kanonskoj posjeti Hercegovini, gde se 10. maja očekuje njegov dolazak, rekao je đakon Branislav.

On je pojasnio da će patrijarh oko 19 časova biti dočekan u Trebinju, na uglu ulica Kralja Petra Oslobodioca i Dučićeve, odakle će ka Sabornom hramu krenuti litija, predvođena njegovom svetošću i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem, uz brojne druge arhijereje, sveštenike i verni narod.

Napominjući da će u Sabornom hramu biti upriličeno jedno kratko bogosluženje u čast njegove svetosti, đakon Branislav je rekao da će u porti hrama uslediti koncert pravoslavne duhovne muzike povodom 130 godina od osnivanja hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, da bi sutradan u istom hramu patrijarh služio svetu arhijerejsku liturgiju.

S obzirom da se ove godine slavi nekoliko godišnjica značajnih za celu Eparhiju, poput 20 godina od obnove manastira Žitomislić, otac Branislav je kazao da će se ta godišnjica obeležiti izložbom fotografija kamene plastike i drugih znamenitosti vezanih za ovaj manastir.

Svečano otvaranje same manifestacije Dani svetog Vasilija biće priređeno u subotu, 7. maja, od 20 časova u bašti Hotela Platani ili u Kulturnom centru ukoliko bude kiše, a svih narednih dana, do 12. maja, kada se slavi Vasilijev dan, biće organizovana bogosluženja i različite kulturne manifestacije, dodao je đakon Branislav.

Autor: Nezavisne

#Dani Svetog Vasilija

#Jovan Dučić

#Patrijarh Porfirije

#Trebinje