Matični broj građana u Hrvatskoj je bio u upotrebi od 1976. godine te se građanima dodeljivao po mestu rođenja.

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj se ukida.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je u javnu raspravu predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju koji ima samo 2 članka: prvi kaže da danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju, a drugi da ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

To će značiti da se JMBG ili samo MBG više neće koristiti kao redovna, osnovna ili stalna identifikacijska oznaka građana, ali postojeći matični brojevi neće se brisati iz evidencija kako bi se mogli koristiti kao kontrolni mehanizam i za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korišćenjem osobnoga identifikacijskog broja (OIB).

Naime, osobama koje su preminule pre 31. decembra 2008., odnosno osobama koje su nestale ili stradale tokom rata ili članovima porodice stradalih koji su preminuli pre stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije određen i dodeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja.

Matični broj građana u Hrvatskoj je bio u upotrebi od 1976. godine te se građanima dodeljivao po mestu rođenja.

No, budući da je sadržavao lične podatke građana poput datuma rođenja, područja rođenja i pola, čime je bio podložan zloupotrebi, 2010. godine zamenjen je ličnim identifikacijskim brojem (OIB).

OIB se sastoji od 11 znakova koje su određene slučajnim odabirom.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#jmbg

#oib