Revidiranje prognoze rasta najniže - zbog ekonomskih uticaja ruskog napada na Ukrajinu

Hrvatska narodna banka (HNB) smanjila je procenu realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 3,2 procenta sa 4,1 posto, koliko je predviđala u decembru prošle godine.

Revidiranje prognoze rasta naniže objašnjava se prvenstveno očekivanjem nepovoljnih indirektnih i direktnih ekonomskih uticaja zbog ruskog napada na Ukrajinu.

U saopštenju s današnje sednice Saveta HNB-a, podseća se da su cene energenata i drugih sirovina na svetskom tržištu skočile i postale volatilnije, prenosi Seebiz.

Što se tiče inflacije, ona je, kako se navodi, nastavila da ubrzava na početku godine kao posledica visokih cena energenata i drugih sirovina, zatim poremećaja u lancima snabdevanja zbog kojih su poskupeli određeni poluproizvodi, kao i visokih vozarina.

Na nivou cele 2022. godine, inflacija bi po oceni HNB-a mogla u proseku da iznosi 5,4 posto, naspram 2,6 procenata prošle godine.

Zbog rasta cena energenata, HNB u tekućoj godini očekuje manji suficit na tekućem i kapitalnom računu nego lani, ali će se on i dalje zadržati na relativno visokom nivou od pet posto BDP-a.

Autor: Tanjug

#HNB

#Hrvatska

#Hrvatska narodna banka

#smanjen rast bruto proizvoda