Na današnji dan pre 77 godina, došlo je do proboja iz najmonstruoznijeg logora na tlu bivše Jugoslavije

U noći između 21. i 22. aprila 1945. godine, grupa od preko 1.000 jasenovačkih logoraša odlučila se da pokuša sudbonosni proboj iz logora, svesna da je rat na samom kraju, kao i da ustaše ubrzano pripremaju likvidaciju logora, što znači i sigurnu smrt preostalih zatočenika.

Foto: Wikipedia.org

Jedan od organizatora proboja iz Jasenovca, bio je i Ante Bakotić Bako, hrvatski komunista sa Sinja. Rodio se 1921. godine i u rodnom mestu završio je osnovnu školu, dva razreda gimnazije i stolarski zanat. Upisao se u Vojnotehničku školu u Kruševcu i završio je 1939. godine, posle čega dobija službu u Sarajevu. Iste godine, postao je i član ilegalne Komunističke partije Jugoslavije.

U partizane odlazi početkom 1942. godine. Zarobljen je već na proleće iste godine u dolini Neretve i odveden u zatvor u Sarajevu, a potom biva deportovan u logor Jasenovac. Stradao je u proboju logoraša 22. aprila 1945. godine.

Na njegovoj rodnoj kući je 2009. godine otkrivena spomen-ploča. Spomen područje Jasenovac dodelilo je preživelim logorašima nekoliko priznanja sa Bakotićevim imenom.

Autor: redportal.rs

#Genocid u NDH

#Logor Jasenovac

#Nezavisna Država Hrvatska

#drugi svetski rat

#holokaust

#jasenovac