Predložene mere Vlada će razmotriti i usvojiti u četvrtak.

Zbog dešavanja u Ukrajini i posledica koje su nastale po ekonomiju, Vlada je usvojila mere čija se vrednost procenjuje na 20 do 50 miliona evra, pišu Novosti.rs.

Predviđeno je privremeno ukidanje poreza na dodatu vrednost za ulje i brašno, smanjenje za so i šećer, kao i smanjenje akciza 40 odsto.

Set mera je odgovor izvršne vlasti na ratna dešavanja u Ukrajini, čije se posledice osećaju i u Crnoj Gori. Set pomoći privredi i građanima ima osam mera, između kojih privremeno smanjenje PDV na osnovne životnne namirnice, subvencije za poljoprivredu, ali i kreiranje pravnog osnova za smanjenje akciza na gorivo.

- Predlažemo izmene zakona o akcizama na gorivo, i to 40 odsto umesto dosadašnjih 20.

Druga mera je privremeno ukidanje PDV-a sa sedam na nula odsto na brašno i ulje. Takođe, smanjenje sa 21 na sedam odsto za so - naveo je Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, kazao je da je pripremljen plan interventnih nabavki, ali i zakon kojim bi se ograničile cene osnovnih životnih namirnica. To znači, kako je pojasnio, da će Vlada u slučaju inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard i ekonomiju, posebnim podzakonskim aktima biti u mogućnosti da utvrdi listu proizvoda i njihovu maksimalnu cenu.

Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, rekao je da se opredeljuje dodatnih pet miliona evra radi stimulisanja proizvodnje hrane u ovoj godini:

Cilj nam je da domaćom proizvodnjom zaštitimo stanovništvo od globalnih posledica i potencijalnih poremećaja na tržištu, a da bi bilo dovoljno hrane i da bi se sprečile nestašice.

Predložene mere Vlada će razmotriti i usvojiti u četvrtak, ali je i dalje otvoreno pitanje kada će predloženo, odnosno izmene zakona biti razmotrene u parlamentu, s obzirom na aktuelnu blokadu rada zakonodavne vlasti.

Autor: Z.Z.

#Crna Gora

#Kriza

#Ulje

#brasno