Milorad Dodik izjavio da BiH u ovoj situaciji mora da ostane neutralna

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler pozvao je danas vlasti te zemlje da slede politiku Unije u odnosu na ukrajinsku krizu i podrže sankcije koje su nametnute Rusiji.

- Tražimo od BiH da se pridruži politici EU - kazao je Satler u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine navodeći da obaveza usklađivanja s politikom EU proističe iz odluke BiH da traži članstvo u Uniji.

BiH dosad nije uvela sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, pošto 3 člana Predsedništva BiH imaju suprotstavljena gledišta o ukrajinskoj krizi, navodi agencija Hina.

Predsedavajući i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odmah su oštro osudili ruski napad u Ukrajini, dok je srpski čclan državnog vrha Milorad Dodik izjavio da BiH u ovoj situaciji mora da ostane neutralna.

- Ja smatram da mi trebamo ostati bez suvišnih komentara o tome, najkorisnije je za nas da ostanemo potpuno neutralni, te da se da takav nalog kompletnom diplomatskom sistemu - kazao je ranije Dodik.

Satler je za Nezavisne novine, takođe, rekao da za sada nema naznaka da se kriza u Ukrajini može preliti na BiH, ali je istakao da se mora "pažljivo planirati" za svaki mogući razvoj događaja.

- To je deo objašnjenja zašto smo praktično udvostručili broj vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100 ljudi. Mislim da je to pravi signal u pravo vreme. Ovu odluku doneli smo iz predostrožnosti zato jer ne vidimo nikakvu trenutnu pretnju, ali signal je došao u pravo vreme - kazao je Satler.

Autor: Tanjug

#BiH

#EU

#Ukrajina

#rusija

#sankcije