Ambasador nije dopustio da BIH bude na pogrešnoj strani istorije.

Bosna i Hercegovina je bila među brojnim supredlagačima rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se osudila agresija Rusije na Ukrajinu.

Ovu informaciju je objavio dopisnik Al Jazeerae Balkans iz Sjedinjenih Američkih Država Ivica Puljić. Napomenuo je da su predlagači rezolucije bili SAD-e i Albanija te da su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija bile među brojnim supredlagačima.

Puljić je istakao da zna da oko ovakvih pitanja mora postojati konsenzus u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, ali da je ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj odlukom da Bosna i Hercegovina bude supredlagač sačuvao obraz države.

Ambasador nije dopustio da BIH bude na pogrešnoj strani istorije.

Rezoluciju u Savetu bezbednosti UN-a podržalo je 11 država, dok je Rusija uložila veto. Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bili suzdržani.

Inače, danas je treći dan ruskog napada na Ukrajini, a borbe se odvijaju i u Kijevu. Zapad finansijski i vojno pomaže Ukrajincima, ali ne namerava angažovati svoje vojnike u ovoj državi. Izriču se i oštre sankcije Rusiji. Razmatra se mogućnost da se Rusija isključi iz SWIFT-a.

Autor: Klix.ba

#BiH

#UN

#rezolucija