Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali.

Šefovi država i vlada 27 članica Evropske unije okupli su se u četvrtak u Briselu. Predložene su finansijske sankcije, visokotehnološke sankcije, koje ciljaju na zabranu izvoza komponenata visoke tehnologije, koji su Rusiji potrebni iz Evrope za tehnološki razvoj njene ekonomije.

Na sastanku je učestvovao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji se tim povodom obratio novinarima u petak ujutru.

- Politički zaključci usvojeni su vrlo brzo nakon pola sata sastanka kako bismo poslali poruku pdrške i jedinstva nakon brutalne invazije i agresije Rusije na Ukrajinu. Po mom uverenju jučerašnja agresija od strane Rusije predstavlja poništenje svih načela međunarodnog prava. Ovo je napad na suverenu zemlju, ničim izazvan, a suočena je na agresiju bez presedana. Rusija je time poslala poruku kako ne želi širenje NATO-a u zemljama koje je okružuju.

- Ova situacija, kad pogledate apel predsednika Zelenskog, jako podseća na Hrvatsku ’91. Vrlo je to slično, samo što je invazija puno veća, napad je jači. Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali - rekao je premijer.

Autor: Večernji list

#Hrvatska

#Plenković

#Ukrajina