Apeluje se na građane da ne otvaraju sumnjivu poštu

BIJELJINA: Adis Z. iz Sarajeva osumnjičen je da je pre 4 godine ucenjivao devojku iz Bijeljine eksplicitnim fotografijama tako što joj je poslao poruku koja je sadržavala link za preuzimanje njenih profila na društvenim mrežama i tako neovlašćeno došao do njenih fotografija, pišu Nezavisne novine.

Prema nezvaničnim informacijama, kada je od osumnjičenog dobila link na mesindžeru, devojka je, ne znajući da će joj neko tako "preuzeti" profile, unela određene podatke koje je je osumnjičeni iskoristio i pristupio njenim porukama.

Tako je u prepiskama došao do sadržaja koje ona nije bila javno objavila, te objavio 3 eksplicitne fotografije i ucenjivao devojku da će ih objaviti još ukoliko ne plati.

On je prijavljen tužilaštvu zbog počinjenog krivičnog dela "neovlašćen pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži", u sticaju sa krivičnim delom "ucena u pokušaju".

- Osumnjičeni je delo počinio na štetu lica iz Bijeljine tokom 2018. godine tako što je putem messengera poslao poruku koja je sadržavala link za preuzimanje njenih profila. Nadalje, isti je javno objavio njene tri eksplicitne fotografije, pod pretnjom da će nastaviti i dalje da objavljuje ukoliko mu oštećena ne uplati određeni iznos novca, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi - navodi se u saopštenju.

Policijska uprava Bijeljina ovom prilikom apeluje na građane da ne otvaraju sumnjivu poštu (link, video) koje dobijaju od svojih prijatelja ili nepoznatih lica, da ne ustupaju svoje korisničke podatke (lozinke, sigurnosna pitanja, kodove), jer time omogućavaju nepoznatim licima preuzimanje i pristup njihovim profilima.

Autor: nezavisne.com / Ljiljana Radić

#BIjeljina

#devojka

#fotografije

#mobilni