Meštani ne odustaju od inicijative da država bude 100% vlasnik Svetog Stefana

Meštani okupljeni oko Inicijative da se grad-hotel Sveti Stefan vrati u državno vlasništvo zatražiće od nove vlade da se država upiše kao vlasnik tog "nacionalnog blaga", da se iz katastra izbriše Sveti Stefan hoteli AD i izričito zabrani prodaja akcija firme koja trenutno gazduje ostrvom.

Meštanin Blažo Kažanegra i pokretač inicijative najavio je da planiraju da započnu sa izradom nacrta predloga zakona o Svetom Stefanu i Miločeru i time omoguće zaštitu grad-hotela i Miločerskog parka.

Uz podsećanje da se Ministarstvo kulture proglasilo nenadležnim da odgovori da li prodaja akcija kompanije Sveti Stefan hoteli predstavlja kršenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara, Kažanegra je naveo da su ih iz tog resora uputili na Ministarstvo finansija.

Kažanegra je istakao da bi se zakonom o Svetom Stefanu i Miločeru nivo zaštite podigao na viši nivo. Ocijenio je da se iz ugla urbanizma Miločer trenutno ne razlikuje puno od drugih parcela sa znatno manjom "kulturnom, istorijskom, ali i estetskom vrednošću".

Kažanegra je rekao da bi nakon izrade nacrta zahtevali od relevantnih političkih subjekata stavljanje u skupštinsku proceduru i da očekuju "široku podršku od strane političkih predstavnika građana u parlamentu, jer ipak se radi o nacionalnom blagu i bilo bi dobro da svi budemo složni oko toga".

Autor: Vijesti / redportal.rs

#Crna Gora

#sveti stefan