Protest u Sarajevu je organizovala neformalna grupa građana “Restart”, a održavaju se u isto vreme kada i protesti u drugim gradovima u Evropi

Stotine građana okupili su se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji, javlja Anadolija.

Protest u Sarajevu je organizovala neformalna grupa građana “Restart”, a održavaju se u isto vreme kada i protesti u drugim gradovima u Evropi. U Bosni i Hercegovini je organizovan u Sarajevu i Tuzli.

Okupljeni u Sarajevu su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Koncept etničkih teritorija, nagrada za genocid i etničko čišćenje", "Genocid ne sme biti osnova nove karte Evrope", "Negiranje genocida nije sloboda govora", "Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju".

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahteve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu ali i one koji su napisali bh. građani koji juče i danas protestuju širom sveta.

Među zahtevima grupe građana “Restart” je da građani zahtevaju odlučne mere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Autor: redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#OHR

#Sarajevo

#protest