Uslov je da oboleli nema temperaturu

Vreme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom od danas se skraćuje sa 10 na sedam dana, osim za osobe koja se leče u bolnicama ili su imunokompromitovani, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u protekla 24 sata nema povišenu telesnu temperaturu, niti znakove respiratorne infekcije, navode iz IJZ i dodaju da se vreme karantina za sve bliske kontakte skraćuje sa 14 na 10 dana.

Pod bliskim kontaktom se podrazumevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i sa drugim osobama van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbedi podatke tog kontakta i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi, prenosi RTCG.

Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati kovid-19 infekciji.

Na osnovu rešenja o izolaciji za obolelog izdaje se rešenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja, saopštio je Institut.

Autor: fonet

#10 dana

#7 dana

#Crna Gora

#izolacija

#skraćena