Kovačevski će na čelu Vlade Severne Makedonije zameniti Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funkciju premijera i lidera SDSM

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski saopštio je da je dobio poverenje Centralnog odbora vladajuće partije da bude mandatar za sastav nove Vlade Severne Makedonije.

- Za mene je ogromna čast što sam danas od Centralnog odbora SDSM dobio poverenje da budem mandatar buduće vlade! To je izazov koji sam sprermana da prihvatim i da posvećeno radim da opravdam poverenje - napisao je Kovačevski na Fejsbuku tokom sednice najvišeg partijskog tela.

Kovačevski će na čelu Vlade Severne Makedonije zameniti Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funkciju premijera i lidera SDSM zbog poraza na oktobarskim lokalnim izborima od suparničkog VMRO DPMNE.

Vladajuća većina, oko SDSM i DUI, ima 64 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, a u političkoj javnosti se očekuje da bi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski mandat Kovačevskom mogao da uruči u sredu. Novoizabrani preedsednik SDSM je napomenuo da se na večerašnjoj sednici Centralnog odbora u Skoplju bira novo rukovodstvo, novi članovi tog odbora, kao i Izvršnog odbora partije.

- SDSM će se reorganizovati i produžiće da se demokratizuje i modernizuje. Partija je otvorena za uključivanje novih ljudi koje će odlikovati znanje, poštenje i posvećenost socijademokratskim vrednostima - istakao je Kovačevski.

Autor: redportal.rs

#Dimitar Kovačevski

#Mandatar

#SDSM

#Severna Makedonija