Po drugi put, ovoga puta stvarno

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku na mesto predsednika vlade te države.

Zaev je u pismu koje je dostavio predsedniku Sobranja naveo da je njegova ostavka „logičan korak posle rezultata lokalnih izbora“ i „preuzimanje odgovornosti za izborne rezultate“.

- Rezultati poslednjih izbora, iako su oni bili lokalni, imaju nacionalnu političku težinu s obzirom na politički momenat u kom se naša zemlja nalazi. U ovakvim uslovima, za mene lično i za mene kao premijera, zarad politike u koju verujem, politički neodgovorno i neopravdano pred narodom i zemljom bilo bi da ja nastavim da vodim vladu na evroatlantskom putu. Mislim da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da uradi na najbolji mogući način, sa uspehom i za građane i za državu - navodi se u ostavci Zorana Zaeva, objavljenoj na sajtu makedonskog parlamenta.

Zaev navodi da „ostavkom preuzima odgovornost i želi da primerom pokaže kako je potrebno donositi hrabre odluke kada je to neophodno“ i da na taj način želi da da „doprinos jačanju demokratskih kapaciteta“, ali i pošalje poruku „budućim liderima da budu svesni svoje građanske dužnosti kada preuzmu brigu o zemlji“.

Severnomakedonski premijer u ostavci poručuje da „demokratija znači i odgovornost“ te je ostavku podneo kako bi „naša zapadnoevropska ideja nastavila da se razvija“ i kako bi „progresivni koncept u zemlji bio osvežen i ojačan“ i „ne bi bio poražen na nacionalnom nivou“, te da „nastavi da se bori za napredak Severne Makedonije, u ime slobode, demokratije, različitosti, dobrosusedstva, NATO-a i za lakši i brži početak pregovora sa EU“.

Podsetimo, Zaev je odmah posle lokalnih izbora krajem oktobra, na kojima je njegov SDSM izgubio u većem broju opština i gradova, među kojima je i Skoplje, rekao da podnosi ostavku.

Međutim, on se kasnije predomislio i tada odustao od ostavke.

Autor: sputnik.rs

#Severna Makedonija

#ostavka

#premijer

#zaev