Uprkos što nije za veću militarizaciju prema Rusiji, Bugarska ostaje posvećeni član NATO

Bugarska ni sa kim nije razgovarala, niti je donela bilo kakvu odluku, o eventualnom raspoređivanju NATO snaga u Crnomorskom regionu, kao odgovor na raspoređivanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, izjavio je danas premijer Bugarske Kiril Petkov.

Njegov komentar usledio je nakon jučerašnje Fejsbuk objave bugarskog ministra odbrane Stefana Janeva, koji je takođe poručio da Bugarska ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa na svojoj teritoriji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

- Jasno sam rekao da jesmo i da ćemo biti aktivna članica Evropske unije i NATO. Ovakva vrsta odluka će biti usaglašena - rekao je Petkov i istakao da se Bugarska, koja je ušla u NATO 2004. godine, zalaže za više diplomatije i mirnih rešenja, a manje vojnih razgovora o bezbednosti istočnog krila EU i NATO.

On je odbio da otkrije svoj lični stav o ovom pitanju i rekao je da će svaka odluka biti doneta nakon detaljne analize i razgovora sa zapadnim saveznicima Bugarske.

Ministar odbrane Bugarske sinoć je potvrdio izveštaje da se unutar NATO razgovara o različitim opcijama, uključujući i prisustvo vojnih snaga Bugarske i Rumunije u Crnom moru kao deo misije nazvane "Poboljšano napredno prisustvo", u okviru koje NATO već raspoređuje dodatne vojne snage u baltičke države i na istoku Poljske, preneo je ranije Rojters.

- Moj stav je da takav pristup potencijalno može da dovede do nepoželjnog povećanja tenzija u regionu - objavio je sinoć ministar Janev na Fejsbuku i ocenio da za sada nema razloga da se raspoređivanje ruskih trupa smatra direktnom pretnjom Severnoatlantskoj alijansi i njenoj zoni uticaja.

On je dodao da će Bugarska pomno pratiti situaciju, kao i da je spremna da poveća kapacitet svojih oružanih snaga u okviru pojačanih NATO napora za odvraćanja i odbranu, ako to bude potrebno.

- Što je fokus manje na vojnom potencijalu, a više na traženju diplomatskih rešenja, to bolje za Bugarsku - predočio je predsednik bugarske vlade Kiril Petkov.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#bugarska u nato

#bugarski premijer

#kiril petkov

#nato u bugarskoj