Skandalozna izjava predsednika Hrvatske

Nakon što je pre dva dana, na 30. godišnjicu od brutalnog ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu predsednik Hrvatske Zoran Milanović izgovorio sramno rekao da je porodica dobila odštetu pa "šta im još treba", danas je otišao korak dalje i zločin iz čiste mržnje okarakterisao kao pljačku.

Milanović je danas, nakon što je odlikovao bivšu premijerku Jadranku Kosor, stao pred novinare koji su ga pitali o njegovim problematičnim ranijim izjavama o genocidu u Srebrenici i porodici Zec.

- Možda je to zvučalo grubo, ali ponoviću. Slučaj Zec je slučaj mučkog, kukavičkog ubistva jednog zagrebačkog mesara o kojem se pričalo svašta. Žrtva broj 1 je Mihajlo Zec. Tako se našla skupina kriminalaca u uniformama. Našli su laku metu. Čovek je bogat, može da se opljačka, a i Srbin je. Tri nedelje ranije pao je Vukovar. Imali su kriminalne namere. Radi se o ljudskom talogu. Hrvatska država sa time nije imala ništa. Ovaj slučaj je slučaj pljačke, ljudsko zlo. Čin petoro hijena rata. Krenuli su da opljačkaju Zeca i tu je krenulo po zlu. Ubili su ga i uzeli dvoje svedoka te ih likvidirali na Sljemenu. S činom ubistva hrvatska država nema ništa. Ni Tuđman, a ni Vladimir Šeks koji je rekao da ga je stid. A ovo moralno kamatarenje… Klekni, lezi, skini se… To ne prestaje - izjavio je Milanović.

Upitao je potom da li "svake godine hrvatska zvanična politika treba ponovno da priznaje neki veliki greh“.

- Šta je još potrebno, bilo je moje pitanje. Ta politika nabijanja kompleksa svakome, moralno kamatarenje u kojem neki ljudi učestvuju i koliko god ti puta kažeš žao mi je, to nije dovoljno. E, kako se borim protiv takvog pristupa i maltretiranja svih drugih, i Srba, tako se borim i ovde, upravo zato što imam akreditive, rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji list.

Upitan je i o drugom činu slučaja Zec sa kojim hrvatska država ima veze, a to je činjenica da se brzo utvrdilo ko su ubojice i da su čak i odlikovani, Milanović je pitao: "Želite li da im oduzmem odlikovanja?" na šta mu je novinar odgovorio da je bivši predsednik Josipović to već učinio.

- Ja ne znam imena dece koja su ubijana u podrumu u Gospiću. Ja ne znam imena tih ljudi. Ja ovo govorim da se obračunam fikcijom da je svaka žrtva ista. Nije. Neke žrtve, po mišljenju svakih ljudi, imaju poseban status. Na ovakav način žrtve ne možemo izdvajati, ovo je previše. Postoje stotine i stotine žrtava, po kojima se ne zovu ulice u Beogradu. Porodice koje su ubijane u Srijemu, male dece u podrumima“, rekao je Milanović, dodavši da ne vidi "moralne kamikaze da idu odati počast hrvatskim žrtvama“.

Autor: kurir.rs

#Hrvatska

#UBISTVO

#porodice zec

#predsednik hrvatske

#zoran milanovic