Zaev je na početku izrazio saučešće zbog tregedije koja se desila u Bugarskoj, a u kojoj je stradalo 56 državaljana Severne Makedonije

Zajedno smo i u dobru i u zlu, prvi smo komšije, za mene bratski narodi i uvek treba da se nađemo i pomognemo jedni drugima. Ova tragedija će se pozitivno odraziti na odnose dve zemlje, jer mi pomažemo jedni drugima, institucije rade zajedno. Ovo je poruka oba naroda - tu smo da pomognemo jedni drugima kada je teško i da podelimo radost kada je dobro, poručio je danas premijer Zoran Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa privremenim bugarskim premijerom Stefanom Janevom.

Zaev je na početku izrazio saučešće zbog gubitka, istakavši da je juče posle podne Bugarska izgubila devet života u požaru u staračkom domu, a S. Makedonija 46 života, posebno mladih u strašnoj autobuskoj nesreći. On je istakao da će Vlada Severne Makedonije razmotriti proglašenje dana žalosti za svojih 46 žrtava u autobuskoj nesreći, kao i da Vlada Bugarske razmatra da proglasi dan žalosti za dva tragična incidenta.

Zaev je rekao da ga je o nesreći obavestio direktno Stefan Janev i razgovarao sa predsednikom Rumenom Radevim, nakon čega je zajedno sa ministrima Bujarom Osmanijem i Venkom Filipčeom odmah otputovao za Sofiju.

- Saradnja je na visokom nivou. Poverenje među institucijama je veliko i tako ćemo najbolje poslužiti građanima kada damo sve potrebne informacije o nesreći i kako se dogodila. Ne bih komentarisao razloge, jer stručnjaci treba da kažu sve detalje, jer je to jedini pravi put - rekao je Zaev.

Takođe je istakao da je u bolnici u Sofiji posetio sedmoro građana Severne Makedonije, uz napomenu da su svi u dobrom stanju. Bugarski premijer Stefan Janev istakao je da su tragedije uobičajene i tragedije su ono što nas dotiče i čini ljudima i saosećajnim – bez obzira na nacionalnu pripadnost ljudi koji više nisu sa nama.

– Danas je poseban dan, dan koji je bugarski narod obeležio sa dve teške tragedije. Dan obeležen dvema teškim tragedijama - sinoćnjim incidentom u selu Rojak, u kome je poginulo devet bugarskih državljana. Tragedija se još istražuje. Istražni organi moraju da rade svoj posao. Nekoliko sati kasnije, danas je obeležena nova tragedija - rekao je Janev.

Autor: redportal.rs

#Bugarska

#Severna Makedonija

#Zoran Zaev

#bratski narod