O ključnoj ulozi šuma

SARAJEVO: Učenici trećih razreda sarajevskih škola učestvovali su juče u akciji masovnog pošumljavanja pod sloganom Zasadi za život 🌲🌳🌿🍀, javlja Klix.ba.

Škole koje su učestvovale u akciji su Srednja mašinska tehnička škola, Srednja građevinsko-geodetska škola i Prva gimnazija. Pošumljavanje se odvijalo na području Mehine Luke.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji sa KJP Sarajevo šume kao i ostalim javnim preduzećima, Udruženim poslodavcima te resornim ministarstvima.

Cilj projekta je da se zasadi oko 500.000 sadnica u 2 ciklusa. Učenici su se dodatno edukovali o važnosti pošumljavanja, te su razvijali svest o ekološkim problemima i odgovornosti o zasađenim stablima 💚. Ovom akcijom se želi upozoriti na ključnu ulogu šuma u očuvanju sveta kakav poznajemo i na njihovu višestruku korist.

Zbog sigurnosti učenika, na terenima za pošumljavanje je bila prisutna i Gorska služba spašavanja Sarajevo. Takođe, predstavnici KJP Sarajevo šume, kao glavni nosioci ideje, dočekali su učenike i zajedno s nastavnicima održali kratku obuku o postupku i načinu sadnje.

Planirano je da projektom budu obuhvaćene sve srednje škole Kantona Sarajevo. Pošumljavanje bi trebalo da traje do 24. novembra 2021. godine.

Autor: klix.ba

#Sarajevo

#Zasadi za život

#pošumljavanje

#učenici