Evo koji su zahtevi protestanata 👇🧐

Na Markovom trgu u Zagrebu danas se održava novi protest protiv kovid potvrda i mera, navodi Index.

Ovo je nastavak protesta koji se od ove nedelje održavaju širom Hrvatske. Juče se tako na Markovom trgu okupilo više stotina građana. Današnji protest je, za razliku od ranijih, organizovan u ranijem terminu. Dosad su protesti počinjali u 17.30, a današnji je zakazan za 15 sati.

Poslednjih dana okupljalo se više stotina osoba. Danas se očekuje više ljudi, posebno s obzirom na to što je vikend.

Od utorka su, podsetimo, u svim javnim i državnim službama obavezne kovid potvrde, kako za zaposlene tako i za ljude koji njihove usluge koriste.

Kako prenosi Telegraf, ovo su zahtevi protestanata: ukidanje kovid potvrda odmah u celoj državi, donošenje zakona kojim se zabranjuje da se donese takav diskriminišući zakon kao što je kovid potvrda.

- Nadam se da ste svi istinoljubivi, hrabri i pametni, a oni misle da smo ovce. Neki su od samog početka govorili da je cilj vakcinacija, onda smo mi bili teoretičari zavere. Kad smo govorili da će biti prisila, onda su rekli da smo antivakseri. Nikad nije bilo javnog sučeljavanja, argumenata, sve je išlo prema jednom ciju: procepiti čovečanstvo, nećemo im to dati - rekla je Josipa Juričev Sudac, jedna od govornika na protestu, magistar bihemije, koja, kako navode hrvatski mediji, zagovara antivakserske stavove.
- Saznali smo najosnovnije iako su to skrivali, to nije cepivo, ne želimo ga u svoj organizam niti u organizmu svoje dece. Mi nećemo stati niti odustati, iako mislimo da ste nas skuvali kao žabu, ne niste. Nastala je podela na cepljenje i necepljenje. Neke nećete moći da varate večno. Ovo je trenutak kad ne treba previše govoriti, treba samo znati istinu i ustrajati - rekla je.

Kako je rekla studentkinja Sara Golub, nastavlja se borba za temeljna i ustavna prava.

- S obzirom na to da se nije oglasila uprava Veterine, a dekan Filozofskog se nije službeno oglasio, nastavljamo dalje. Ovih dana se jasno vidi podela na cepljene i necepljene. Nismo mi nikakvi antivakseri, niti osporavamo činjenicu da kovid postoji. Mi smo samo mladi ljudi koji žele da studiraju i daju svoj maksimum i jednog dana da doprinesemo svetu. Ali u ovome trenutku to ne smemo, dekan je rekao da prihvatimo našu sudbinu ili da se ispišemo s fakulteta. Čovek koji bi prvi trebalo da podrži ukidanje kovid potvrda, čak ni štab nije rekao da studenti treba da imaju kovid potvrde. Nećemo odustati, dosta je bilo prisile i terora, samo želimo da studiramo bili cepljeni ili necepljeni - rekla je ona.

Autor: Telegraf

#COVID-19

#Hrvatska

#korona

#koronavirus

#kovid propusnice

#protest

#zagreb