Ona ima i komplikacije, te se i dalje nalazi u teškom stanju

Najmlađi pacijent koji se trenutno leči na Klinici interne medicine za nehirurške grane UKC RS je 2000. godište, rekao je doktor sa ove klinike Saša Dragić na konferenciji Univerzitetskog kliničkog centra RS, pišu Nezavisne.

Dodao je da je u poslednja 24 časa na ovoj klinici primljeno sedam pacijenata mlađe i srednje životne dobi, te da su svi nevakcinisani.

Milka Jandrić, doktorica sa Klinike interne medicine za nehirurške grane UKC RS, rekla JE da je najmlađi pacijent devojka iz Lopara, koja nije vakcinisana.

- Primljena je u teškom stanju, lečena je i u bolnici u Bijeljini, a zbog teškog kliničkog stanja prebačena kod nas. Ona ima i komplikacije, te se i dalje nalazi u teškom stanju - navela je Jandrićeva.

Dodala je da se pacijentica nalazi na jednom obliku respiratora.

- Ako se bori samo petina stanovništva, koji su vakcinisani, to nije borba već predaja - kazala je Jandrićeva.

Istakla je da je od početka pandemije na UKC RS od kovida 19 lečilo 18 trudnica i porodilja, te da su tri preminule.

- Trenutno imamo dvije porodilje koje su u Intenzivnoj njezi i njihovo stanje je teško - rekla je Jandrićeva.

Jandrićva je kazala da su to sve pacijenti koji ne mogu da dišu, koji imaju upalu pluća.

- Smrtnost je kod nas visoka jer smo zemlja sa niskom stopom vakcinisanih, tek 30 odsto - kazala je Jandrićeva.

Slavica Zeljković, načelnica Urgentnog centra, kazala je da je od početka pandemije u ovom centru pregledano 4.000 pacijenata.

- Samo u zadnjih 10 dana pregledali smo 1.000 pacijenata, došlo je do naglog skoka oboljelih - navela je Zeljkovićeva, dodajući da su to uglavnom nevakcinisani pacijenti, te da neki od njih po samom prijemu zahtevaju mehaničku ventilaciju.

Zeljkovićeva je dodala da sva pitanja koja muče građane u vezi sa vakcinacijom mogu dobiti od lekara i medicinskog osoblja, a da odgovore ne traže po društvenim mrežama.

Ona je rekla da neprosvećenost našeg naroda, prema njenim rečima, dovodi do toga da ljudi savete traže na neprimerenim mestima.

- Molim građane da veruju lekarima i da se za sve nedoumice dobiju od nas pravovremeno - kazala je Zeljkovićeva.

Autor: Nezavisne

#BANJALUKA

#Saša Dragić

#koronavirus