Zasađena je u Mariboru krajem srednjeg veka kada se Maribor suočio sa osmanskom invazijom

Slovenački grad Maribor ima najstariju lozu na svetu koja još uvek proizvodi voće. U pitanju je otporna biljka koja datira iz 1570. godine, kada se grad suočio sa osmanskom invazijom.

Stara loza je jedina biljka na svetu koja ima svoj namenski muzej Kuću stare loze. Raste uz bok ove istorijske zgrade i još uvek daje godišnju berbu od oko 35 do 55 kg grožđa, dovoljnu za proizvodnju 15 do 35 litara vina, koje se flašira u posebne boce od 2,5 dl, koje je dizajnirao poznati umetnik Oskar Kogoj. Godišnje se proizvede samo oko 100 boca, od kojih se većina koristi kao poseban protokolarni poklon. Stara loza nosi grožđe sorte Žametovka ili Modra kavčina, jedne od najstarijih udomaćenih plemenitih loza u Sloveniji.

Najstarija rodna loza na svetu zasađena je u Mariboru krajem srednjeg veka kada se Maribor suočio sa osmanskom invazijom. Uprkos rastu u to vreme na gradskom zidu, nekako je uspeo da preživi teške borbe koje su usledile. Takođe je preživeo česte požare koji su se u to vreme dogodili zbog ranjivih drvenih konstrukcija prekrivenih slamom, kao i uši koje su ubile toliko drugih loza.

Foto: Facebook.com/Marco Secchi

Tokom Drugog svetskog rata, saveznici su bombardovali Maribor i uništili deo starog gradskog zida, ali je vinova loza ponovo čudesno pobegla. Danas je Stara loza važan deo mariborske, a zapravo i cele slovenačke istorije i kulture, pa se kalemovi najstarije loze na svetu prezentiraju partnerskim gradovima i institucijama širom sveta.

Specijalno vino napravljeno od grožđa Stare loze svake godine predstavljeno je brojnim poznatim ličnostima, uključujući tibetanskog duhovnog vođu Dalaj Lamu, bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, papu Jovana Pavla II i glumca Breda Pita, između mnogih drugih.

Kuća Old Wine House ima slike iz 1600-ih godina koje pokazuju da je Stara loza tada postojala, ali zvanična analiza je takođe potvrdila da je najstarija vinova loza na svetu stara najmanje 450 godina. To priznanje zaslužilo je njegovo pominjanje u Ginisovoj knjizi rekorda.

IZVOR: YT / visitmaribor

Autor: redportal.rs

#Maribor

#Slovenija

#Stara loza

#Vinova loza

#najstarija vinova loza