Svedok sukoba na Balkanu devedesetih

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Vilijam Montgomeri izrazio je bojazan da bi moglo doći do novih sukoba na Balkanu.

On smatra da je razlog tome to što nijedan problem u balkanskim zemljama nije rešen.

Montgomeri je istakao da je dodatni problem u tome što to više ne privlači pažnju drugih zemalja.

- Mislim da je devedesetih ovo mesto bilo glavno mesto na svetu na koje su naši lideri usmerili pažnju. Danas to nije tako i ne verujem da te zemlje mogu rešavati pitanja koja ih muče. Osećanja sa svih strana su toliko uznemirena da ne vidim rešenja - istakao je Montgomeri gostujući na HRT-u.

On je takođe naglasio da veruje da Evropska unija ne pruža pomoć i podršku za čitav region Balkana.

- Mislim da ljudi ovde nekako zaostaju u pogledu svojih pogleda na druge evropske zemlje. Ne treba zaboraviti da su Nemačka i Francuska bile u ratu vekovima i prestale tek posle Drugog svetskog rata. To će se dogoditi i ovom regionu. Ipak, ono što je najvažnije, za to će pre svega biti potrebna pomoć Evropske unije, jer ovaj region ne može uspeti sam. Potrebna mu je puna podrška Zapada, Sjedinjenih Američkih Država i EU kako bi se ove promene desile vremenom - zaključio je Montgomeri.

Montgomeri je u emisiji govorio opširno o ratu u Vijetnamu, što je jedna od tema koja je našla mesto u njegovoj knjizi, zatim o NATO i o Titu, a o trenutnoj situaciji u SAD kaže da nije dobra.

- Danas ne bih mogao da budem diplomata, jer više ne verujem da je američki način nužno ispravan i da je naš demokratski sistem ispravan za svet - kaže Montgomeri i dodaje da sada postoje dve Amerike, koje su podeljene gotovo napola.

Te dve Amerike, prema njegovim rečima, jesu kočnica da se išta preduzme u vezi sa zastojem sa gotovo svim mogućim pitanjima.

Autor: sputnik.rs

#bojim se

#montgomeri

#na balkanu

#novog sukoba