Razlog je povećan sadržaja pesticida

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svežeg grožđa poreklom iz Severne Makedonije, u količini od 20.730 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, rekao je dopisnik MIA -e iz Beograda.

- Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, nadležni inspektor je uzeo uzorke za laboratorijske analize radi ispitivanja ostataka pesticida - saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske, prenosi RTRS.

Na osnovu izveštaja za laboratorijske analize koji je izdao Institut za vode u Bijeljini, a koji je ispitivao prisustvo 180 aktivnih supstanci, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida "fosmet" iznad vrednosti propisanih Uredbom o maksimalnim nivo ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje životinjskog i biljnog porekla.

Postupajući po rezultatima analize, inspektor je doneo rešenje o zabrani uvoza i naložio vraćanje sporne pošiljke pošiljatelju ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Inspekcija je podsetila da je ovog meseca, zbog povećanog prisustva pesticida, zabranjen uvoz 6.842 kilograma stonog grožđa iz Albanije i 660 kilograma svežih krastavaca iz Makedonije, dok je uvoz 24 tone krompira poreklom iz Poljske zabranjen zbog na prisustvo ekonomski štetnih organizama.

Autor: redportal.rs

#Grožđe

#Republika Srpska

#Severna Makedonija

#uvoz