Klinč dvojice ministara spoljnih poslova

Srbija je ključna država Zapadnog Balkana i njeno članstvo u EU-u je od strateške važnosti, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, dok njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman kaže da tome mora da prethodi rešavanje otvorenih pitanja, prenela je Hina.

- Što se tiče ulaska Srbije u Evropsku uniju, želim da kažem da Mađarska proširenje smatra jednim od najvažnijih evropskih politika. Mislim da bez proširenja EU ne može vratiti svoju snagu - rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje mađarske novinarke u Velikoj Kanjiži, u Mađarskoj, nakon susreta sa Grlić Radmanom.

- Srbija je kljucna država Zapadnog Balkana, to je posve jasno, stoga bi njeno članstvo predstavljalo veliku korist za EU - istakao je mađarski ministar.

Naglasio je da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za Evropu i da se ona može dobiti "prvenstveno integracijom", a onda je kritikovao spor proces proširenja kao "stratešku grešku" EU-a.

- U geopolitici nema vakuuma - ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata - zaključio je mađarski šef diplomacije.

Grlić Radman se složio oko potrebe evropske perspektive Zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, ali je, prenosi Hina, naglasio da "postoje odredena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose" Zagreba i Beograda na koje treba dati odgovore pre podrške putu Srbije ka EU.

U tom kontekstu Grlić Radman je pomenuo pitanje nestalih, poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantovana mesta u parlamentu.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#Mađarska

#Svađa

#zbog srbije