Veliki rez u gradskom budžetu

Nakon što je sredinom ove godine preuzeo upravljanje Gradom Zagrebom, Tomislav Tomašević krenuo je u radikalno rezanje troškova.

Tomašević za iduću godinu predlaže pet miliona kuna za rad svih nacionalnih manjina. Primera radi, budžet za nacionalne manjine prethodnih godina kretao se između 11 i 13 miliona kuna, a čak i u vremenima recesije, pa i pandemije virusa korona i potresa u Zagrebu nije padao ispod osam miliona kuna. Važno je za razumevanje naglasiti kako se radi o sredstvima održavanja prostorija, platama zaposlenih osoba, ali i programima koje manjine održavaju.

Upravo su programi ono što će najviše zaboleti bošnjačku nacionalnu manjinu kojoj će ovim predlogom, ako on prođe na Skupštini, biti onemogućeno održavati projekte sećanja na žrtve Genocida u Srebrenici.

- Istina je, to je službeni prijedlog Grada, i malo je reći da smo šokirani. Ne želim ništa prejudicirati, jer smo započeli razgovore na ovu temu. Međutim, ako ovakav predlog prođe, to će biti vraćanje Grada Zagreba 20 godina unazad u radu s nacionalnim manjinama, ali nemojte misliti da će neko time sprečiti Bošnjake da obiežavaju spomen na žrtve u Srebrenici, način finansiranja ćemo pronaći sami - rekao je Armin Hodžič predsednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armina Hodžića.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#Tomislav Tomašević

#srebrenica

#zagreb