Island i ove godine zadržao vodeće mesto a posljednje 163. mesto opet Avganistan

Prema mjerenjima Instituta za ekonomiju i mir (IEP), većina zemalja Zapadnog Balkana postigla je napredak u smislu mira, sigurnosti i unutrašnje stabilnosti.

Globalno, Island je ove godine zadržao vodeće mesto, a posljednje 163. mesto opet je Avganistan, gde je mir pod velikom pretnjom nakon što su se američke snage nedavno povukle i talibani preuzeli vlast.

Balkanske zemlje na ovoj listi predvode Severna Makedonija, koja je ove godine u smislu indeksa mira poboljšana za 11 pozicija u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 40. mestu. Sa padom od tri pozicije, Srbija je na 44. mestu, a Albanija sa 2 pozicije na 48. mestu, a mali skok imaju Crna Gora (51. mesto) i Bosna i Hercegovina koja je na 72. mestu, dok je Kosovo zadržalo svoju poziciju na 82. mestu.

Slovenija se nalazi visoko na tabeli po pitanju bezbednosti, na petom mestu sa skokom od pet pozicija, a Hrvatska je na 17. mestu ili šest pozicija iznad, čak sigurnije od Nemačke koja je na 18. mestu. Na Balkanu je nivo sigurnosti i mira pao i Grčka se naša na 66. mestu.

IEP rangira 163 nezavisne zemlje i teritorije u svetu procenjujući stanje mira u tim zemljama u publikaciji Globalni indeks mira za 2021. godinu. Indeks mira za 2021. otkriva da je svet postao nemiran deveti put u 13 godina, pri čemu se prosečni nivo sigurnosti zemalja u prošloj godini pogoršao za 0,07%.Sveukupno, mirovna situacija se poboljšala u 87 zemalja, a pogoršala u 73 zemlje, naglašavajući da su padovi mira generalno veći od poboljšanja.

Istraživanja Instituta za ekonomiju i mir koriste vlade, akademske zajednice, istraživački centri i nevladine organizacije, kao i međuvladine institucije poput OECD -a, Sekretarijata Komonvelta, Svetske banke i Ujedinjenih nacija. Institut ima sedište u Sidneju i ima kancelarije u 6 zemalja širom sveta.

Autor: redportal.rs

#Severna Makedonija

#Zapadni Balkan

#bezbednost

#idneks mira