Odluka doneta kasno sinoć

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa odlučila je slovenačka vlada i navela da negativan test više neće biti dovoljan za dolazak na posao.

Da bi mogli da rade, svi državni službenici ako do sada nisu vakcinisani ili preležali koronu moraće da dokažu da su primili 1. dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra 2. dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson&Džonson koja pruža zaštitu nakon 1 doze, prenosi Hina.

Slovenija je od srede pooštrila protivepidemijske mere i uvela obaveznu potvrdu o vakcinaciji ili negativan test. Uprkos žestokom protivljenju javnosti, ministar zdravlja Janez Poklukar kaže da je odlukom o kovid potvrdi ili negativnom testu koji su potrebni za rad, javni prevoz, odlazak u tržni centar, banku ili poštu, vlada pokušala da da "socijalni benefit" vakcinisanima.

Premijer Janez Janša izjavio je da vlada, uprkos protestima, neće odustati od mera. Sa druge strane, mere su od same najave mnogo povećale interes za vakcinaciju.

Portparol slovenačke vlade zadužen za proces vakcinacije Jelko Kacin izjavio je da je od početka ovog meseca broj vakcinisanih za nedelju dana povećan 2 do 3 puta.

Autor: Agencije / redportal.rs

#Slovenija

#državna uprava

#vakcinacija