Novi svenarodni sabor ❤

Ustoličenje episkopa bidimljansko- nikšićkog Metodija najverovatnije će se održati 26. septembra u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama. 

Najava ustoličenja episkopa Metodija ostala je u senci događaja koji su prethodili, a sasvim je izvjesno da će sveštenstvo u gradu na severu Crne Gore već od sada morati da počne sa pripremama za hirotonisanje episkopa. 

Odluka o datumu ustoličenja episkopa donešena je na poslednjoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), a povodom toga još se zvanično nisu oglašavali ni Mitropolija, ni Eparhija budimljansko-nikšićka. 

Mediji u Srbiji već su pisali o najavi za hirotonisanje poglavara Eparhije budimljansko-nikšićke, a list Danas pisao je i o dolasku patrijarha Porfirija u Berane. 

Patrijarh tokom posete Crnoj Gori gde je prisustvovao ustoličenju mitropolita Joanikija nije najavljivao svoj ponovni dolazak. 

Prisustvo patrijarha činu ustoličenja episkopa zabeleženo je 1999. godine, kada je patrijarh Pavle u čin episkopa hirotonisao vladiku Joanikija. Tada mu je sasluživao preminuli mitropolit Amfilohije i još 12 arhijereja. 

Autor: redportal.rs

#26. septembar

#Berane

#patrijarh

#ustoličenje

#vladike metodija

#đurđevi stupovi