Na dužnost koju preuzima od Metjua Palmera, karijerni diplomata i dugogodišnji poznavalac regiona stupa 7. septembra

Karijerni diplomata Gabrijel Eskobar, dosadašnji zamenik ambasadora SAD u Srbiji, dolazi 7. septembra na mesto Metjua Palmera – preuzima dužnost zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja i funkciju izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan.

- Imenovanje je zvanično, a na novu dužnost stupam 7. septembra - rekao je Eskobar juče za Tanjug, potvrđujući navode medija da je upravo on novi glasnik američke spoljne politike za ovaj region.

Njemu niko iz ovog regiona neće moći da prodaje maglu, kategoričan je Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta Srbije, koji dobro poznaje Eskobara.

- Zna ljude, vrlo je blizak sa mnogima i iz opozicije i iz pozicije - dodaje on. Ono što je dobro, kaže, može da krene u posao odmah – samo je pitanje šta je to Džozef Bajden zamislio s nama.

Eskobar je u Srbiji od avgusta 2019. godine, kada je imenovan za zamenika ambasadora u ambasadi SAD, gde je vršio dužnosti otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija. Prethodno je kao viši savetnik ambasadora bio zadužen za sektor za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Bagdadu, gde je tokom većine mandata bio vršilac funkcije zamenika ambasadora. Ali bio je i mnogo ranije na ovim prostorima. U periodu 1998–2001, Eskobar je, prema zvaničnoj biografiji, realizovao četiri uzastopna mandata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući poziciju šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, BiH, šefa Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, zamenika šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa političkog odeljenja u Beogradu odmah nakon ponovnog otvaranja ambasade SAD 2001. godine.

Neupitno je da Eskobar vrlo dobro poznaje ovaj region, ali da bismo imali ključnu procenu šta će uopšte biti politika SAD prema zapadnom Balkanu, treba sačekati i neverovatno dug proces nominacija za sve važne funkcije u Stejt departmentu, ukazuje i Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS). Sa Karen Donfrid kao pomoćnicom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove (za doskorašnju predsednicu Nemačkog Maršalovog fonda, koja ima nadstranačku podršku, ne očekuju se problemi sa konfirmacijom, samo je pitanje stavljanja njenog imenovanja na dnevni red) i sa Gejbom Eskobarom kao novim zamenikom pomoćnika i izaslanikom za Balkan, region dobija dvoje jakih atlantista koji veruju u značaj i saradnju SAD i Evrope, ali i NATO-a, ističe Milićeva.

- Ovo naglašavam zbog povećanog značaja Kfora u svetlu novonastalih dešavanja oko povlačenja američkih snaga i NATO saveznika iz Avganistana - dodaje ona.

Ukazujući da će ovog puta politika SAD biti usaglašena između četiri ključna faktora u Americi – Bele kuće, Stejt departmenta, Pentagona i Kongresa, Predrag Rajić, narodni poslanik i analitičar Centra za društvenu stabilnost, kaže da će  Eskobar donositi jednu jedinstvenu poruku iz SAD, za razliku od prethodne četiri godine, kada smo posredstvom Metjua Palmera i Ričarda Grenela često slušali različite američke stavove.

- Eskobar će zastupati stavove Bajdena i onoga što je usaglašna spoljna politika Amerike na ovom prostoru. Vidimo da se Amerikanci trude da usaglase svoju politiku sa EU ovde i očekujem u tom smislu da će Eskobar biti još aktivniji. Posmatrajući njega i njegov rad ovde, verujem da će on pristupati svakom problemu analitički i da će u iznošenju stavova biti prilično otvoren - ocenjuje Rajić.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, on očekuje da će Eskobar biti "čak i oštar" u delovanju prema Kurtijevoj administraciji u Prištini.

- Jer, ne verujem da su Amerikanci prezadovoljni njegovim potezima, pogotovo odbijanjem da uđe u inicijativu ’Otvoreni Balkan’, iako je to bila obaveza koju je Priština preuzela direktno prema Vašingtonu prošle godine - napominje Rajić.

Primećujući da su počeli razni napadi po društvenim mrežama na Gabrijela Eskobara, Vladan Živulović ocenjuje da su potpuno neosnovani.

- Eskobar je čovek koji ima ’debelo’ iskustvo sa regionom. Čovek koji je najzaslužniji što je Dodik došao na vlast u RS (radio je na tome intenzivno i rekao mi je da je Dodik u tom trenutku praktično bio i jedino rešenje, kao jedini koji nije bio pod lupom Haga). Bio je jedno vreme i u Crnoj Gori, pa mu sada stavljaju na teret razne ’nebuloze’ poput ubistva Gorana Žugića (reč je o slučaju ubistva savetnika Mila Đukanovića u maju 2000. godine, prim. a.), i po tome vidim da je krenula propaganda protiv njega, što je i za očekivati s druge strane, sa Istoka - kaže Živulović.

Podvlači da Eskobar poznaje sve ovde, od bivših DOS-ovaca do sadašnje vlasti, "što je u redu za diplomatu – i treba svakoga da poznaje". To je čovek koji poznaje situaciju, odnose, ljude i Živulović veruje da će Eskobar, kao neko ko je blizak američkim demokratama (i njegova sestra Veronika je kongresmenka), strogo sprovoditi politiku Bele kuće. Samo da se ta politika, posle Trampa, još i definiše.

- Imali smo topla očekivanja od Trampa, nažalost nije dobio izbore. Opet, možda imamo sreće, jer Bajden ima toliko spoljnopolitičkih problema na istoku, sa Kinom, Avganistanom, Sirijom, Irancima i ostalima, a mi nismo u fokusu i to treba iskoristiti - kaže Živulović i ocenjuje da, s obzirom na to da Amerika nema veliki interes za Srbiju i region, ne treba da očekujemo neke velike poteze. Smatra da im je najvažnije da neutrališu uticaj Rusije i Kine u regionu i da će to biti Eskobarov glavni zadatak.

Funkcije Gabrijela Eskobara na rukovodećim pozicijama obuhvatale su i poziciju koordinatora za kubanska pitanja u Birou za zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta u periodu 2017–2018, zamenika ambasadora u Američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviji (2014–2017), generalnog konzula u američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu (2013–2014) i vođe američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku (2009–2010). U Birou za evropska pitanja, Eskobar je služio na poziciji savetnika za politička i ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Lisabonu, zamenika političkog savetnika u Rimu, službenika za političko-vojna pitanja u Pragu, i vicekonzula u Moskvi. Kao karijernom diplomati, u šest navrata mu je dodeljeno najviše priznanje Stejt departmenta za izuzetan doprinos i jednom priznanje Stejt departmenta za poseban doprinos. Takođe, dodeljena mu je nagrada Stejt departmenta za izuzetan rad na terenu kao i nagrada Ministarstva odbrane koja se dodeljuje civilima za izuzetan doprinos vojsci. Eskobar je diplomirao na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik.

Autor: redportal.rs

#Gabrijel Eskobar

#SAD

#diplomata

#džo bajden

#izaslanik za Balkan

#stejt department