Evo kako je sve teklo

Kontejner s bananama u kojem se nalazila tona i po kokaina, vredna oko stotinu miliona evra, u barsku luku pod zastavom Libije stigao je 24. avgusta, u gluvo doba noći brodom MSC Charlote, pišu Novosti.rs.

Ovo manje plovilo, tzv. fider-brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauto preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem, prethodno je bio usidren u slovenačkoj luci Kopar.

Iz brodića su paketi utovareni u hladnjaču registarskih oznaka PG-353 GA koja je praćena od utovara, pa sve do zadnje "stanice" - zetskog sela Mojanovići i magacina Krstovića, gde je teret istovaren, i banane i kokain. Nešto kasnije, lisice su stavljene ocu i ćerki Budimiru (66) i Marini (27). NJima je određeno zadržavanje do 72 sata. Ovo je epilog dosadašnje istrage posle jedne od najvećih zaplena narkotika na ovim prostorima, a da li su Budimir i Marina, zasad jedini uhapšeni, bili glavni organizatori, ili je sve to, kako se branio osumnjičeni, "nameštaljka", pokazaće vreme.

Budimir Krstović, u čijem magacinu je zaplenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. NJegova firma San Francisco, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju. Navodno je povezan sa firmom Fruit World, koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem. U Zeti se u subotu moglo čuti da je do maja 2015. vlasnik te firme bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović.

Upućeni u posle Krstovića kažu:

Biznis s uvozom voća on je razvio još tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat Dušan otet je ispred novosadskog hotela "DŽet-set", a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a Dušan je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan.

Inače, kako kažu u Zeti, Budimir i Marina Krstović su i državljani Srbije, gde se, takođe njihove firme bave uvozom južnog voća. U "biografiji" Krstovića zapisano je da je Budimirov bratanac Igor prošle godine u vatrenom okršaju ranjen u Zeti. Zbog teških povreda prebačen je u bolnicu u Hanoveru, gde ga je čuvalo jako policijsko obezbeđenje, da bi potom lečenje nastavio u Turskoj. NJegovo ranjavanje dovodilo se u vezu sa ratom "škaljaraca" i "kavčana". Navodno je bio blizak ovim drugima.

Luka Bar decenijama slovi za jedno od ključnih mesta na Jadranu za distribuciju kokaina. Pre ove zaplene, poslednji pad većeg "tovara" zbio se 4. juna 2014. - 250 tona "koke". Droga je tada stigla iz Brazila u džakovima kafe! Pre tri godine, takođe u kontejneru sa bananama pronađena su 32 pakovanja kokaina, baš kao i godinu dana kasnije.

U poslednje vreme crnogorska policija otkrila je nekoliko plantaža marihuane u Crnoj Gori, počev od Cetinja, Podgorice, Nikšića, Plužina... Na plantažama je bilo nekoliko hiljada stabljika i sve su oduzete vlasnicima protiv kojih su podnete krivične prijave zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Autor: S. Đokić / V. Kadić

#region

#zaplena kokaina