U taj savez bi ušle Srbija, Crna Gora i Republika Srpska

U poslednje vreme u štampi se neretko provlači sintagma "srpski svet" i stavovi o potrebi za jedinstvom i zajedništvom srpskog naroda. Na pomenutu temu nekadašnji premijer Vlade Republike Srbije Zoran Đinđić, neposredno nakon posete Palama (zbog koje je inače doživeo mnogobroje osude), govorio je ovako:

- Mi mislimo da je jedino rešenje našeg nacionalnog i državnog pitanja nakon raspada te bivše Jugoslavije u tome da se stvori "savez srpskih država" u koji bi ušle Srbija, Crna Gora i Republika Srpska i da to treba da bude naš politički i državni cilj.

Sporna poseta Palama i razmena stavova sa Radovanom Karadžićem dovela je i do osuda Demokratske stranke i mišljenja da ova stranka poprima "nacionalistički karakter". Tim povodom Đinđić je u jednom svom intervjuu izjavio:

- Dočekan sam sa podsmehom u "pacifističkoj" štampi kada sam u februaru rekao: Ja navijam za Srbe. Svestan sam da Srbi prave mnoge greške, da imaju mnogo nedostataka i žao mi je zbog toga. Ali, ako navijam za Zvezdu samo kada pobeđuje - nisam navijač. Ako idem na utakmicu i kažem da navijam za dobar fudbal, licemer sam. Ako si političar, moraš da navijaš za jednu stranu, čak iako ona nije uvek dobra, inače si lažljivac i licimer. Znači, ja navijam za Srbe.

Autor: redportal.rs

#Pale

#Radovan Karadžić

#Savez srpskih zemalja

#Zoran Đinđić

#srpski svet