SPC je po njemu nerazumna

Građanski pokret URA Dritana Abazovića pozvao je Mitropoliju crnogorsko-primorsku da odustane od ustoličenja Joanikija na Cetinju koje je planirano za 5. septembar.

- URA je partija koja interese svih građana Crne Gore štiti na podjednak način i od osnivanja nastoji da eliminiše duboko ukorenjene podele u crnogorskom društvu koje nesumnjivo idu na štetu njegovog razvoja, pa stoga u kontekstu održavanja najavljenog ustoličenja mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske planiranog na Cetinju za 5. septembar, poziva na razum - jedna je od poruka sa sednice Glavnog odbora URA koji je održan sinoć.

Iz ove partije su naglasili da je država dužna da garantuje mir i prava i slobode svih građana i još jednom pozvali nadležne organe da dobro analiziraju bezbednosnu situaciju povodom planiranog skupa na Cetinju.

- Naša poruka ide i MCP-u da uvaži celokupni kontekst koji prati ovaj događaj, uzburkane strasti, podignute emocije, zabrinjavajuću epidemiološku situaciju zbog koronavirusa i još jednom razmisli o mestu održavanja ovog verskog čina i odustanu od njegovog održavanja na Cetinju. Sigurni smo da delimo mišljenje da se verski događaj koji treba da odiše svečanošću ne sme ukaljati zaštitnim ogradama i kordonima policije jer je to i u suprotnosti sa osnovnom ulogom crkve koja je da okuplja a ne razdvaja građane - poručili su iz URE.

- Svi razumni subjekti društva ne treba da dodatno podgrevaju te podele već da nastoje da ih racionalno percipiraju i sistemski nastoje otklanjati - zaključuje se u saopštenju.

Autor: redportal.rs

#abazović

#joanikija

#ne bude

#odlaganje

#spc

#traži

#ustoličenje