Gideon Grajf - Istina je cilj našeg rada

Tokom 1992. i 1995. godine, u i oko Srebrenice vodile su se borbe između srpskih oružanih i paravojnih snaga i muslimansko-bošnjačkih jedinica, što je rezultiralo sa nekoliko hiljada izgubljenih života na obe strane.

U ovom periodu snage Armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva u ovoj regiji, na teritoriji od preko 800 kvadratnih kilometara.

Ovo je tek delić izveštaja koji su juče u Beogradu predstavili članovi Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanje svih naroda u regiji Srebrenice tokom četiri godine građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Sedmoro uglednih, svetski priznatih eksperata u jednosatnom razgovoru sa novinarima obrazložilo je rad Komisije, naveli su dokumentaciju i druge fakte na osnovu kojih su došli do validnog zaključka: u Srebrenici nije bilo genocida, ali jeste zločina na obe strane i to niko ne umanjuje. Odgovorili su i na optužbe i sumnjičenja da su tokom istraživanja bili pristrasni, da su radili sa predrasudama i pod pritiscima.

Foto: Tanjug

- Komisija stoji iza svakog slova u svom izveštaju, i odbijam sve optužbe o pritiscima i predrasudama - bio je izričit profesor dr Gideon Grajf, predsednik ovog nezavisnog tela na pitanje kako da se pozicionira srpska strana posle ovog izveštaja koji pobija presude Haškog tribunala za genocid. - Svu dokumentaciju koju je imao Tribunal imali smo i mi, ali nije isto vreme u kojem je u Hagu suđeno i presuđivano. Nas je interesovala istina, ona je prevashodni cilj našeg rada. Izveštaj je dao realnu sliku strašnih događaja u i oko Srebrenice u kojima su stradala oba naroda. Ali nije realno da je prema muslimanskom stanovništvu počinjen genocid. Svi dokazi potvrđuju da se stradanje Armije BiH koja je napadala iz zaštićene zone, a tokom i povlačenja posle sloma, ne može kvalifikovati tako kako ga kvalifikuju u Sarajevu ili Hagu. To ovaj izveštaj u potpunosti obara i verujem da će se na presude za genocid i uopšte na sukobe u srebreničkoj regiji od sada gledati drugačije i u institucijama međunarodne zajednice.

Profesor Graf je uz ovo dodao da Izveštaj ima i drugi cilj:

- Da suoči oba naroda sa realnim činjenicama i prošlošću, da pomogne konačnom dijalogu i pomirenju - naglasio je. - To je veoma važno i verujem da će s dobrim namerama i biti prihvaćen. Republika Srpska, mada ovde ima dokaza koji su na njenom teretu, vrlo odgovorno prima svaki navod i teži da unapredi odnose, ali s druge strane ne vidim takvu volju.

Foto: Tanjug

Sa predsednikom Nezavisne međunarodne komisije saglasili su se u potpunosti i njeni članovi: Juki Osa, Stiven Mejer, Marija Đurić, Adenrela Šinaba, Valter Manošek i Markus Goldbah.

Inckovo Kukavičije jaje! ZAPANJEN sam da iko od vas uzima za ozbiljno Inckov protivustavan zakon o krivici negiranja genocida - oštro je reagovao Stiven Majer. - Kukavički je čin da se tri dana pre odlaska podmeće takvo jaje. Ne može nijedan stranac da nametne nikakav zakon, to je posao parlamenta. Zapanjen sam i da su Inckovu inicijativu podržale ambasade SAD i Britanije. Pitanje je da li one podržavaju stavove zemalja koje su ih akreditovale.

Ovo se nikada nije dogodilo! Nema osnova za široko rasprostranjeno verovanje po kome je oko 8.000 sposobnih muškaraca i dečaka srpske snage odvojeno od porodica i, potom, hladnokrvno ubijeno. Ovo se nikada nije dogodilo - zaključuje Komisija u Izveštaju i procenjuje:

Autor: Redportal,rs

#BiH

#Republika Srpska

#genocid u srebrenici

#gideon grajf

#nije se desilo

#srebrenica