Trebinjska Gimnazija Jovan Dučić proslavlja veliki jubilej 100 godina postojanja 🤗🤗

Trebinjska Gimnazija "Jovan Dučić" proslavlja 100 godina postajanja, a ta obrazovna ustanova, zaštitni znak grada na Trebišnjici, oduvek je imala svoje prijatelje, kao i nekadašnje đake koji nikada nisu zaboravili svoje školske dane. Tako je Udruženje "Stara Hercegovina" iz Beograda đaku generacije Gimnazije "Jovan Dučić" Luki Sušiću dodelilo stipendiju.

- Udruženje smo osnovali pre dve godine po ideji mog pokojnog brata Mirka Butulije, koji je hteo da okupi ljude koji pripadaju području stare Hercegovine, odnosno području tri države Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. U ovoj godini kada trebinjska Gimnazija proslavlja stogodišnjicu, odlučili smo da stipendiramo đaka generacije. Voleo bih da Luka za 10 godina na istom mestu uruči stipendiju novom đaku generacije u ime našeg Udruženja - istakao je Andrija Butulija, predsednik Udruženja "Stara Hercegovina".

Luka Sušić je rekao da mu je posebna čast što je đak generacije baš ove godine, kada Gimnazija proslavlja jubilarnih 100 godina postojanja.

- Ova stipendija mi mnogo znači. Sada se mogu fokusirti na učenje, bez brige o finansijskom delu. S druge strane, ona je dokaz da se znanje ceni - rekao je Sušić.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić", Mišo Pešić zahvalio se na ovoj stipendiji.

A, prva veća manifestacija, kojom se obeležava 100. rođendan Gimnazije bila je u okviru proslave Preobraženja, krsne slave grada Trebinja i sabornog hrama, dokumentarna izložba "Vek Gimnazije u Trebinju".

Ddragoslav Banjak je istakao da je Gimnazija u Trebinju nadživela i Drugi svetski rat, ali i sve školske reforme, što svedoči i izložba vrednih dokumenata.

- Izložba svedoči o postojanosti gimnazije u Trebinju i pokazuje koliko je dubok njen koren trajanja i njeno stablo aktivnosti - dodao je Banjak.

Autor: Redportal.rs

#Stipendija

#jubilej

#najbolji