Zeman opet očitao lekciju NATO paktu, evo šta je rekao o Avganistanu 😠😠😠

Češki predsednik Miloš Zeman je rekao, nakon pada Kabula i bežanije iz Avganistana, da neprijatelj NATO pakta nije Rusija već međunarodni terorizam.

Sličnu izjavu je u novembru prošle godine dao i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je pozvao čelnike NATO da preusmere fokus sa Rusije i Kine, istakavši da je terorizam "zajednički neprijatelj" za ceo svet. 

Zeman je kritikovao NATO zbog neuspeha u Avganistanu, ali je napomenuo da podržava rat i borbu protiv islamskog terorizma. On kaže da je i Donaldu Trampu i sadašnjem predsedniku SAD DŽou Bajdenu rekao da je povlačenje trupa iz Avganistana kukavičluk, i dodao da je legitimitet postojanja tog vojnog bloka pod znakom pitanja.

Podsetimo, Miloš Zeman zbog svojih stavova koji se mogu protumačiti kao proruski odudara od većine političara zapadne i centralne Evrope. U maju ove godine, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Češkoj, Zeman se izvinio za bombardovanje Jugoslavije, i dodao je da je agresija NATO pakta bila nezakonita.

- Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti SB UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito - rekao je Zeman odgovarajući na pitanje da li je njegovo izvinjenje bilo lično, kako ga je tada ocenio češki ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".

Autor: Redportal.rs

#Afganistan

#NATO

#Talibani

#Zeman

#miloš zeman

#rusija